Почео циклус Литература и филм

СРНА
Почео циклус Литература и филм

Пале - Пројекцијом филма "Франкенштајн" Џејмса Вејла из 1931. године, Кинотека Републике Српске вечерас је на Палама започела циклус класика филмске умјетности под називом "Литература и филм".

Директор Кинотеке Милован Пандуревић рекао је да је ријеч о филмовима снимљеним 30-их година прошлог вијека, који важе за ремек дјела филмске умјетности.

"Занимљиво је да се у то вријеме филм дефинисао као посебна умјетност, тежећи да артикулише свој израз и да, на неки начин, побјегне од литературе, позоришта и других умјетности", рекао је Пандуревић.

Према његовим ријечима, велики филмови везани су за велику литературу због чега се и данашњи филмови све више враћају литератури.

Он је напоменуо да Кинотека Републике Српске има стални програм "Филмотеке", који је већ препознатљив и приказује се у многим градовима Републике Српске.

"Обавеза Кинотеке је да покаже овакве филмове, јер се на неки начин бави и музеолошком дјелатношћу", истакао је Пандуревић.

Занимљиво је, каже Пандуревић, што је литература била предложак за ове филмове и што су аутори Енглескиње које су написале ремек дијела литературе по којима су снимљени ови филмови.

Он је рекао да Кинотека планира да припреми и циклус - филм и позориште, филм и сликарство, а можда и циклус филм и хришћанство.

"За ову годину Кинотека има велике амбиције да припреми овај програм и он ће бити приказиван не само на Палама, већ и у Бањалуци, Требињу, Добоју, Фочи и другим градовима", рекао је Пандуревић.

У оквиру циклуса "Литература и филм" биће приказани и филмови "Оркански висови" Вилијама Вајлера из 1939. и "Ребека" Алфреда Хичкока из 1940. године.

Ријеч је о изузетно успјелим филмским адаптацијама истоимених романа британских књижевница Мери Шели, Емили Бронте и Дафни ди Морије, чији су романи, осим бројних издања у едицији свјетских бестселера, доживјели и многе филмске, телевизијске и позоришне адаптације.

Програм се одржава у Арт галарији "Г3" на Палама, којој се директор Кинотеке захвалио за уступљени простор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана