Почео 51. фест, отварању присуствовао патријарх Порфирије

Срна
Почео 51. фест, отварању присуствовао патријарх Порфирије

БЕОГРАД - У Београду је вечерас почео 51. Међународни филмски фестивал ФЕСТ под слоганом “Страст живота”, а свечаном отварању присуствовао је и НЈегова светост патријарх српски Порфирије.

Публику у препуној “Мтс” дворани, у којој су били познати глумци, редитељи и други филмски радници, као и министри у Влади Србије Маја Гојковић и Дубравка Ђедовић, те друге личности из јавног живота Србије, поздравили су глумица Христина Поповић у улози водитеља свечаности и умјетнички директор ФЕСТ-а Југослав Пантелић.

Поповићева је објаснила да је слоган “Страст живота” изабран у знак сјећања на великог редитеља Федерика Фелинија и његову реченицу која гласи - “Не постоји ни почетак, ни крај, постоји само страст живота”.

Отварајући фестивал, Пантелић је рекао да га ФЕСТ подсјећа на чувени мост из ђела Иве Андрића зато што се на њега рефлектују друштвене промјене, а он ипак успијева да их наџиви и остане вјеран себи.

Он је навео да је ФЕСТ и мјесто сусрета јер се људи који га посјећују сусрећу са филмовима, али и једни са другима.

“Слоган овогодишњег ФЕСТ-а довољно је широк да у њега свако од нас може уписати сопствено значење. Зато вас позивам да филмове које ћете гледати доживите лично, али да будете отворени и за друге”, поручио је Пантелић.

Након његовог обраћања уручене су награде “Београдски побједник”, које се дођељује за посебан допринос филмској умјетности, а овогодишњи лауреати су славни редитељ Лордан Зафрановић и продуцент Добривоје Танасијевић, у свијету познатији као Ден Тана.

Захваливши на признању, Зафрановић је рекао да је јако узбуђен јер је ФЕСТ велика свечаност филма.

“Ви сте моја публика и никада нисте престали бити, због вас правимо филмове. Зато ми је ова награда посебно драга и ја се надам да није посљедња”, поручио је Зафрановић.

Ден Тана, који је познат и као фудбалски и спортски радник, рекао је да од људи који прате ФЕСТ нигђе нема боље публике - ни у биоскопу, позоришту или спорту.

“Хвала вам на свему и хвала Србији што је дала свету /Николу/ Теслу, /Михајла/ Пупина, али и /Ивана/ Мештровића”, поручио је рођени Београђанин са њемачким, америчким и српским пасошом.

Филмски програм ФЕСТ-а почео је међународном премијером филма “Злочин је мој” француског редитеља Франсоа Озона, а вечерас је приказан и награђивани кратки филм “Бакшиш” Катерине Тана.

На овогодишњем ФЕСТ-у, који ће трајати до 5. марта, публика ће моћи да погледа око 100 премијерних остварења, међу којима и награђиване, као и кандидате за “Оскара”.

Седам остварења номинованих за најпрестижнију филмску награду Оскар биће премијерно приказано, и то “Тар”, “Живјети”, “Разговори жена”, “Империја светлости”, “Сва љепота и крворполиће”, “ЕО” и “Марсел шкољка у ципелама”.

За главну награду ФЕСТ-а, “Београдског побједника” за најбољи филм, такмичиће се 17 остварења из Србије, Хрватске, Словеније, Сјеверне Македоније, Албаније, Француске, НЈемачке, Шпаније, Украјине, Русије, Турске, Ирана, Мексика, Аустралије и САД.

Главни жири додијелиће и награде и за режију, мушку и женску улогу, сценарио и најбољи деби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана