Почело снимање играно-документарне серије “Друг Марко”: Ранковићева судбина, интриге и ћутања

Приредила: Миланка Митрић
Почело снимање играно-документарне серије “Друг Марко”: Ранковићева судбина, интриге и ћутања

БЕОГРАД - “Друг Марко” назив је играно-документарне серије чије снимање је недавно почело у Београду, а која је рађена по сценарију генерала у пензији Светка Ковача, а у режији Недељка Ковачића.

Главну улогу Александра Леку Ранковића, познатог под именом Марко, игра глумац Небојша Дугалић, а његов лик је у центру приче која обухвата интригантан период Југославије.

- У документима и анализама неизбежно је име Александар Ранковић. Од спасавања Тита и Врховног штаба, преко оптужби за прислушкивање и наводно завереничко деловање за преузимање власти, о његовом ћутању и односу са иконама тог времена - наводе продуценти серије.

Како наводе, политичка драма о којој ће у серији бити ријечи била је неодвојива од приватног живота, те је серија једна мјешавина и једног и другог.

- За старије гледаоце то је једна од највећих, ако не и највећа прича из Титове Југославије, Ранковићева судбина, Брионски пленум и све што се након тога догађало са њим. А млађим гледаоцима, њима ће, надам се, бити интересантно да сазнају ту причу која је била толико занимљива њиховим родитељима, бакама и декама пошто је већ прошло доста времена. Наше је да понудимо једно модерно и атрактивно паковање те приче кроз, с једне стране, архиву, занимљиве саговорнике и игране реконструкције које правимо као да приступамо производњи играно-драмског програма - истакао је редитељ Недељко Ковачић, преноси РТС.

Како преноси РТС, серија ће обухватати теме од спасавања Тита и Врховног штаба, оптужби за прислушкивање и наводно завереничко дјеловање, до Ранковићевог ћутања и односа с људима тог времена.

- Ми замишљамо околности у којима су они тада и пробамо да видимо како је то било у тој кожи и балансирати између свих тих изазова који су били, како спољашњи тако унутрашњи. Мени је овде занимљиво то како су те спољне силе притискале оно што се тада формирало као неко ново друштво, а с друге стране, како се та сама власт и моћ изнутра раслојавала и делила и како се преламала некако унутар саме себе - рекао је глумац Небојша Дугалић који глуми Александра Ранковића.

Осим њега, у серији ће оживјети ликови Слободана Пенезића Крцуна, Коче Поповића и Добрице Ћосића. Ранковића у младости играће Павле Чемерикић, док Слободана Ранковића (сина Александра Ранковића) игра млади глумац Ђорђе Кадијевић.

- Значајно је да помињемо те ликове који су до јуче били наши савременици, управо да не бисмо изгубили континуитет. Сви ти ликови су све више удаљени од нас и ми не смемо да заборавимо кроз шта су они пролазили, кроз шта је наш народ пролазио, да бисмо знали како да правимо пут за будућност. Да се на њиховим и врлинама и манама, на грешкама из историје учимо јер то је и поента историје као науке - испричао је Хаџи Ненад Маричић који глуми Добрицу Ћосића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана