Почело 51. Бранково коло: Мири Бањац уручена Велика повеља

Танјуг
Foto: Агенције

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ- На свечаном отварању 51. манифестације "Бранково коло" глумици Мири Бањац је данас уручена "Велика повеља Бранковог кола“ за животно дјело, а "Статуета Бранка Радичевића" пјеснику Братиславу Милановићу.

Пола стољећа од оснивања "Бранковога кола" обиљежено је у Карловачкој гимназији пјесничким, драмским и музичким програмом, а Бањац је захваљујући се на признању надахнуто говорила стражиловске Радичевићеве стихове присјећајући се ранијих наступа на "Бранковом колу".

Како је истакнуто, Бањац је добила признање за дугогодишњу сарадњу и "надахнути допринос лепоти поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Радичевића (1824-1853)".

Обиљежавајући 175. годишњицу штампања прве књиге Радичевић пјесма у Бечу "Бранково коло" је бесједом о пјесниковом дјелу отворио Милановић истакавши да је Радичевић био "дар српском народу какав се добија само једанпут у читавој једној епохи".

"Од објаве његових песама, у историји српске поезије време почиње друкчије да се рачуна: поезија пре Бранка и поезија после. Било је и пре наговештаја да ће се у српској поезији нешто променити. Праве промене донео је он: његов дар, страст према поезији и љубав према народном језику, његова храброст пре свега", оцијенио је Милановић.

У пјесничком дијелу програма наступили су Бошко Сувајџић, Ласло Блашковић, Драгица Стојановић, Горан Лабудовић Шарло, Јулија Капорњаи, Јелена Вујановић, Драгана Лисић и Тамара Ренер, а наступили су и Хор и ансамбл новосадске Змај-Јовине гимназије, оперска пјевачица Весна Аћимовић у клавирској пратњи Маје Грујић и глумица Весна Чипчић.

Како је најављено, на Стражилову ће сутра бити положено цвијеће и запаљена свијећа на Радичевићевом гробу, а то ће учинити Божидар Мандић, овогодишњи добитник награде "Стражилово" за цјелокупни стваралачки опус, док ће код "Бранковог чардака" и споменика српском пјеснику бити уручена награда "Стражилово" младим пјесницима и одржан традиционални "Стражиловски митинг поезије".

Манифестација траје до 19. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана