Почели Књижевни сусрети на Козари: Скендерова поема пјесничко свједочанство страдања

С. Т.
Почели Књижевни сусрети на Козари: Скендерова поема пјесничко свједочанство страдања

Приједор - Полагањем цвијећа и поетским часом на Палежу, у срцу планине Козаре, гдје је Скендер Куленовић послије офанзиве на Козари 1942. године први пут прочитао своју поему "Стојанка мајка Кнежопољка", почели су 44. књижевни сусрети на Козари.

У програму под називом "На лицу мјеста", а који је почео у петак, учествовали су пјесници Кристина Плавшић из Новог Града, Дајана Балабан из Козарске Дубице и Синиша Тешановић из Костајнице.

На споменику на Палежу, подигнутом 1982. године, пише: "Послије њемачко-усташке офанзиве на Козару 19. августа 1942. године, на овом мјесту стајало је у строју 900 преживјелих бораца Козарског партизанског одреда. Након смотре борац и пјесник Скендер Куленовић прочитао је пред стројем своју поему 'Стојанка мајка Кнежопољка'. Од преживјелих бораца овдје је 22. септембра 1942. године формирана Пета козарска бригада."

Скендерова чувена поема настала је као пјесничко свједочанство ужаса усташког клања над српским цивилима на Козари.

Четрдесет четврти књижевни сусрети на Козари настављају се 16. септембра, када ће бити одржано књижевно вече посвећено Светозару Кољевићу под називом "Козара Кољевићу".

Лауреат овогодишњих Књижевних сусрета на Козари је књижевник Зоран Костић, којем ће награда "Скендер Куленовић" бити уручена на централној манифестацији сусрета на Козари, 24. септембра. Своје стихове на легендарној планини говориће Татјана Бијелић, Милован Марчетић, Мошо Одаловић, Стеван Тонтић, Мирослав Максимовић, Ранко Павловић, Матија Бећковић и Дара Секулић.

Организатор и генерални покровитељ ове књижевне манифестације је град Приједор, суорганизатори су град Бањалука и општине Лакташи, Србац, Градишка, Костајница, Нови Град и Козарска Дубица, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, а спонзор компанија "Арселор Митал" Приједор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана