Почели "Дани Владе Милошевића" у Бањалуци: Музика и игра упркос свему

Миланка Митрић
Foto: КЦ Бански двор

Бањалука – Наступом Гудачког оркестра Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, и солиста, у Банском двору Културном центру вечерас је почело 20. издање манифестације "Дани Владе Милошевића". Под слоганом "Упркос свему", овогодишња смотра посвећена великом композитору, етномузикологу и педагогу Влади Милошевићу, трајаће до 15. јуна, а током неколико дана биће одржани разноврсни програми њему у част.

Манифестацију је свечано отворила помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић.

- Посебан значај има едукативни карактер ове манифестације. То је оно што представља једно од стратешких опредјељења културне политике Републике Српске, јер на тај начин развијамо публику, ширимо знања и отварамо врата културе свим грађанима - сматра Ћаковићева.

На вечерашњем концерту, као солисти наступили су Данило Малешевић (кларинет) и Саша Божић (клавир). Посјетиоци су имали прилику да уживају у Менделсоновим, Прокофјевим и Шопеновим композицијама. Диригенти на концерту били су Душан В. Урошевић и Бранка Радошевић Митровић.

Исте вечери, такође у Банском двору, изведена је представа "Пеликан", Аугуста Стриндберга, у режији Соње Јовандић, а у драматизацији Александра Васиљевића.

Ради се о испитној представи Јовандићеве, која је студент позоришне режије  у класи проф. Владана Ђурковића и асистента Горана Дамјанаца. Комад је рађен у сарадњи са студентима глуме и драматургије Академије умјетности у Бањој Луци.

- Представа приказује колико је битна родитељска фигура у животу дјетета. Уколико родитељ ставља себе и своје потребе испред потреба дјетета, он ствара особу која не може да самостално живи и савије своје гнијездо. Пеликан је птица која у недостатку хране узима крв из свог срца и храни дјецу. Мајка Елиза ради супротно од тога, она узима све од породице да би задовољила своје потребе . Но, након очеве смрти мајчина обмана се полако открива - наведено је о овој представи.

Манифестација ће бити настављена сутра, када ће у концертној дворани Банског двора од 18 часова бити одржан дидактички концерт "Чика Владо", проф. Саше Т. Павловића. Нешто касније, у вијећници Банског двора, од 20 часова, биће представљен пројекат "Шта све глас може", у којем учествују Радослава Воргић Журжован (сопран), Марта Драгаш (виолина) и Милица Свирац (виолончело).

Манифестација ће бити затворена 15. јуна концертом студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана