Почели Дани читања у Републици Српској

М.Ми.
Почели Дани читања у Републици Српској

БАЊАЛУКА – Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је Дане читања, у Основној школи „Јован Дучић“ у Залужанима. Дани читања, који ће трајати до краја мјесеца, биће реализовани у неколико школа, а у оквиру кампање „Читајмо заједно“.

Тривићева је присуствовала часу ученика трећег разреда ове школе, те им је прочитала одломак из књиге „Јежева кућица“ Бранка Ћопића.

Дани читања реализују се по први пут, а планирано је да буду дио сталних активности кампање „Читајмо заједно“, а с циљем популаризације читања, књижевности и књижевника, те изградње књижевне публике.

 - У оквиру Дана читања у Републици Српске све школе организоваће наставне и ваннаставне активности са циљем популаризације читања, а пригодне активности биће уприличене и у свим библиотекама у Републици Српској. Повезивање културе и образовање је неизоставан процес, јер само на тај начин можемо да његујемо књижевну публику и градимо будуће књижевнике -  рекла је Тривићева.

Директорица Основне школе „Јован Дучић“ Залужани Ранкица Пушић истакла је да је поносна што су у овој школи почели Дани читања у Републици  Српској.

- Ова манифестација је подстрек нашим ученицима да наставе са читањем“ - навела је Пувићева.

Амбасадори овогодишње кампање „Читајмо заједно“ су књижевници Милан Ракуљ и Миланка Благојевић.

Књижевник Милан Ракуљ ће поезију говорити ученицима једног разреда Електротехничке школе у Бањалуци и то 24. новембра, док ће Миланка Благојевић 25. новембра одржати књижевно дружење са ученицима једног разреда гимназије Средњошколског центра Шамац. Кампању је подржала и књижевница Александра Чворовић, која ће 26. новембра  одржати књижевни час са једним разредом ученика ОШ „Змај Јова Јовановић“ у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана