По­че­ли да­ни апла­уза и сми­је­ха

Љиљана Але­ксић
По­че­ли да­ни апла­уза и сми­је­ха

Би­јељина - По­пу­лар­на пред­ста­ва "Бра­ко­ло­ми­је", ко­ја го­во­ри о ри­ја­ли­ти про­гра­ми­ма, а изво­де је глум­ци бео­град­ске Аген­ци­је "Сце­на" отво­ри­ла је да­не сми­је­ха и апла­уза на 16. по­зо­ри­шном фес­ти­ва­лу "Да­ни ко­ме­ди­је" у Би­јељини.

У пред­ста­ви ра­ђе­ној по мо­ти­ви­ма књиге Ан­то­ни­ја Аму­ри­ја пу­бли­ка је има­ла при­ли­ку да ужи­ва у кре­аци­ја­ма Але­ксан­да­ра Сре­ћко­ви­ћа Ку­бу­ре, Ка­ли­не Ко­ва­че­вић, Бо­ја­не Сте­фа­но­вић и Не­на­да Стој­ме­но­ви­ћа. Глу­ми­ца Ка­ли­на Ко­ва­че­вић на­гла­си­ла је да је пред­ста­ва ја­ко по­пу­лар­на, при­је све­га јер го­во­ри о ри­ја­ли­ти про­гра­ми­ма, ко­ји су посљедњих го­ди­на нај­чеш­ћи ме­диј­ски са­држа­ји.

-        На­жа­лост то је на­ша ствар­ност, а ми смо ту као уме­тни­ци, одно­сно глум­ци да ука­же­мо на овај про­блем, али на је­дан ко­ми­чан на­чин и да ство­ри­мо тај осе­ћај код пу­бли­ке да се за­пра­во они за­пи­та­ју шта је то што их окру­жу­је, че­му по­све­ћу­је вре­ме и шта пу­шта­ју у сво­ју ку­ћу - ре­кла је Ко­ва­че­ви­ће­ва.

Она је ис­та­кла да глум­ци у овој пред­ста­ви на ко­ми­чан на­чин би­ра­ју нај­го­ри ко­ми­чан пар, те да је на­гра­да бес­пла­тна бра­ко­ра­зво­дна пар­ни­ца.

-        Мно­ги па­ро­ви ће се ве­ро­ва­тно пре­по­зна­ти и схва­ти­ти да за­ис­та пос­то­је бра­ко­ло­ми­је, јер ће им се та на­гра­да по­се­бно до­пас­ти. Чињени­ца је да се да­нас све ви­ше гле­да кван­ти­тет а не ква­ли­тет и да смо пос­та­ли друш­тво ко­је је за­не­ма­ри­ло емо­ци­је и ис­кре­ност у сви­ма на­ма. Та не­ка по­пу­лар­ност је то­ли­ко ома­ђи­ја­ла све људе да је нај­би­тни­је да­нас би­ти по­пу­ла­ран на би­ло ко­ји на­чин. Људи не би­ра­ју сред­ства да би сти­гли до по­пу­лар­нос­ти, умес­то да сво­јим де­ли­ма и ра­дом бу­ду при­зна­ти и да тра­ју, што је да­нас и нај­те­же - ре­кла је глу­ми­ца.

Да су "Бра­ко­ло­ми­је" пит­ка ко­ме­ди­ја ис­та­као је и глу­мац Не­над Стој­ме­но­вић.

-        Ми ову пред­ста­ву изво­ди­мо пред пу­бли­ком већ го­ди­ну. У ову при­чу уо­кви­ри­ли смо не­ко на­ше пои­гра­вање ства­ри­ма и наш сми­сао за ху­мор. Му­шко-жен­ске одно­се смо ста­ви­ли у ли­ни­ју ри­ја­ли­ти шоу про­гра­ма, што ко­ре­спон­ди­ра на­шем вре­ме­ну - ка­же Стој­ме­но­вић.

Глум­ци у овој пред­ста­ви за­ду­же­ни су за сцен­ски и те­хни­чки дио пред­ста­ве.

-        То је за нас је­дин­стве­но ис­кус­тво, јер ми до­ла­зи­мо из ве­ли­ке ку­ће где сва­ка по­зи­ци­ја у том лан­цу и изво­ђењу пред­ста­ве има свог чо­ве­ка. Ми смо са­да ушли у је­дан ми­ни-ме­ха­ни­зам где сви ра­ди­мо све и дос­та смо се до­бро сна­шли - ка­же глу­мац Але­ксан­дар Сре­ћко­вић Ку­бу­ра.

Као еки­па по­но­сни су што су овај ко­мад оди­гра­ли 30 пу­та у ра­зним ди­је­ло­ви­ма Срби­је и ре­ги­она.

-        Упра­во смо се вра­ти­ли са је­дне тур­не­је из Нор­ве­шке и Не­ма­чке а са­да се спре­ма­мо за Швај­цар­ску, што го­во­ри да нас гле­да­ју људи ра­зли­чи­тих мен­та­ли­те­та и угла­вном су сви по­зи­ти­вно ре­аго­ва­ли на пред­ста­ву, та­ко да је за­ба­вно на­ма, али и пу­бли­ци - ка­же Сре­ћко­вић.

Пре­ма њего­вим ри­је­чи­ма, у овој пред­ста­ви се глум­ци на са­ти­ри­чан на­чин до­ти­чу са све ве­ћим про­бле­мом да­нашњег друш­тва.

-        Ка­да смо по­че­ли да ра­ди­мо овај ко­мад ри­ја­ли­ти про­гра­ми су ужа­сно тро­ва­ли овај прос­тор ко­ји би тре­ба­ло да бу­де прос­тор кул­ту­ре и за­то смо има­ли по­тре­бу да не­што о то­ме ка­же­мо, та­ко да смо и па­ме­тни и за­ба­вни у овој пред­ста­ви - ре­као је он.

"Бу­да­ла на ве­че­ри"

Дру­ге фес­ти­вал­ске ве­че­ри тре­ба­ло је да бу­де оди­гра­на пред­ста­ва "По­два­ла" На­ро­дног по­зо­ри­шта Ре­пу­бли­ке Српске из Бањалу­ке, ауто­ра Ми­ло­ва­на Гли­ши­ћа, у ре­жи­ји Ђур­ђе Те­шић.

Ве­че­рас ће се на по­зо­ри­шној сце­ни пред­ста­ви­ти На­ро­дно по­зо­ри­ште Ту­зла ко­ма­дом "Бу­да­ла на ве­че­ри", чи­ји је аутор Фран­цис Ве­бер, а ре­жи­сер Мид­хат Куљугић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана