Почела манифестација "Стопама Луке Милованова Георгијевића"

Srna
Foto: Srna

СРЕБРЕНИЦА - Традиционални просвјетно-културни збор "Стопама Луке Милованова Георгијевића" у Сребреници почео је данас премијерним емитовањем радио-драме "Он, живот и г-ђица Смрт" аутора Дејана Коловића из овог мјеста.

 

Организатор манифестације, која се одржава четврти пут, је Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ "Просвјета" Сребреница, а збор се одржава у знак сјећања на једног од твораца српског језика, акцентолога, лингвисту Луку Милованова Георгијевића, рођеног у Осату у сребреничкој општини, рекао је предсједник овог друштва Марко Миловановић.

Коловић је рекао Срни да је драма настала из приче коју је написао још 2008. године и желио је екранизовати и снимити кратки филм.

"Због непредвиђених околности то нисам урадио и љетос сам на бањској терапији упознао Бранку Перић из Бијељине, чији глас ми је звучао прихватљив за радио-драму. Разговарали смо, упознао сам је са текстом и намјером и одлучили смо да урадим неке мале измјене и да снимимо радио-драму, што смо учинили", објашњава Коловић.

Према његовим ријечима, драма говори о пролазности људског живота и да људи постају слободни тек ако се ослободе страха од смрти.

Он је изразио задовољство што је наишао на позитивне оцјене уредништва "Просвјетиног" часописа "Сребрни вијенац" и што је емитовање његове драме уврштено у програм просвјетно-културног збора посвећеног Луки Милованову Георгијевићу.

Након емитовања радио-драме представљен је пети број часописа за културу, књижевност и умјетност "Сребрни вијенац" чији је издавач СПКД "Просвјета" из Сребренице.

У овом броју часописа објављени су награђени и похваљени пјеснички, прозни, новинарски и литерарни радови пристигли на конкурс који сребреничка "Просвјета" расписује у оквиру ове манифестације, а које је стручни жири оцијенио репрезентативним и предложио да буду објављени у часопису.

Културни програм биће настављен сутра у 17.00 часова подсјећањем на 790 година Митрополије сребреничке, као и подсјећањем на живот и књижевни рад првог дјечијег пјесника у српској књижевности Луке Милованова Георгијевића, чије име носи ова манифестација.

Услиједиће и уручење награда за побједнике конкурса "Лука Милованов Георгијевић" за поезију, прозу, новински прилог и литерарни ђачки рад.

Побједник конкурса за поезију "Лука Милованов Георгијевић", према оцјени стручног жирија, је Јасна Миленовић из Сремске Митровице. Прва награда "Звонимир Шубић" за причу биће уручена Јелени Калајџија из Бијељине.

Најбољи новинарски чланак је Алексе Ђукановића из Београда којем ће припасти награда "Бошко Миловановић", док ће награда за најбољи литерарни ђачки рад "Живан Јовановић" припасти ученику Матији Благојевићу из Сребренице.

Сутра ће у оквиру просвјетно-културног збора наступити студенти Музичке академије из Источног Сарајева.

Програм ће бити настављен 1. децембра одржавањем округлог стола о теми "Сребреница у средњем вијеку", а манифестација ће бити завршена 16. децембра округлим столом поводом 120 година од рођења сребреничког књижевника Звонимира Шубића.

Просвјетно-културни збор "Стопама Луке Милованова Георгијевића", те низ културних и научних догађаја омаж су лику и дјелу Георгијевића /1784-1828/који је као један од највећих интелектуалаца свога доба иза себе оставио основе савременог српског писма и правописа, које је Вук Стефановић Караџић мисионарски усавршио и објавио.

Лукиним књижевним трагом ходио је један заборављени Сребреничанин, награђивани приповједач и романописац Звонимир Шубић /1902-1956/ који стварајући у кочићевско-ћоровићевском духу спада у знамените босанскохерцеговачке књижевнике између два свјетска рата.

Истим стопама су наставили истакнути сребренички професори, новинари и културни радници Живан Јовановић /1921-1991/ и Бошко Миловановић /1951-1996/ који су животе посветили оснивању, развоју и осавремењавању образовне, културне и информативне дјелатности овог дијела Подриња. По Георгијевићу, Шубићу, Миловановићу и Јовановићу утврђене су и награде које се додјељују у оквиру ове манифестације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана