Почела манифестација “Дани Марка Марковића”

Срна
Почела манифестација “Дани Марка Марковића”

ЗВОРНИК - Промоцијом књиге афоризама “Умњаци израстају касније” Станислава Томића из Зворника вечерас је у овом граду почела културна манифестација “Дани Марка Марковића”, посвећена једном од најзначајнијих књижевних и културних радника у БиХ.

Томић је рекао да је књига настала од афоризама које је написао у протеклих пет година, да се у књизи налази више од 300 афоризама које је од укупно 1.500 изабрао угледни афористичар и стручни консултант на овом издању Јово Николић.

“Ова књига афоризама нема неку централну поруку. Теме су различите, а суштина је у томе да наведем читаоце да критички промишљају живот, првенствено свој однос према себи, према другим људима, према заједници”, рекао је Томић.

Истичући да је афоризам сам по себи врло захтјевна форма, Томић је рекао да у том погледу нема много простора за маневар него се мора погодити суштина из једног или два покушаја.

“Чини ми се да афористичари имају проблем којим промишљају да ли ће читалац да разумије њихову поруку одмах или не”, рекао је Томић и нагласио да је више присталица да читаоцу не треба сервирати поруку да је одмах разумије, него га треба оставити да домисли и направи своју причу о афоризму.

Томић је навео неколико афоризама: “Између мене и послодавца влада солидарност, кад он мене није пријавио, нећу ни ја њега” – “Вјештина мијешања погаче се преносила са мајке на ћерку, док зет није умијешао своје прсте” – Средњовјековни владари су оставили задужбине, наши задужења”.

Рецензент Јово Николић рекао је да је књига веома садржајна те да је одабрао афоризме, дао сугестије и примједбе које је Томић уважио, што је један од ријетких аутора који хоће да ради на тај начин.

“Књига има доста афоризама, ту се прожимају разне политичке, школске, економске, љубавне и друге теме и ове афоризме заиста треба прочитати”, рекао је Николић.

Директор Народне билблиотеке и музејске збирке Нега Стјепановић рекла је да се већ четврту годину организује манифестација посвећена Марку Марковићу, који је рођен у Зворнику.

“Овом манифестацијом, која има тенденцију да постане традиционална, желимо да наше суграђане подсјетимо на све људе из овог града који су дали допоринос у развоју културе и књижевности, да их сачувамо од заборава”, рекла је Стјепановићева.

Она је додала да ће сутра, у оквиру ове манифестације, бити одржана промоција књиге “Живот на цртицу”, аутора Дејана Грујића, а завршена у петак, 25. фебруара, предавањем српског књижевника Момчила Голијанина посвећеног књижевном дјелу Марка Марковића.

Марко Марковић био је први предсједник Удружења књижевника БиХ, док му је замјеник био Скендер Куленовић, а секретар Удружења Исак Самоковлија.

Марковић је био и директор сарајевске издавачке куће “Свјетлост”, као и позоришта у Сарајеву, а једна библиотека у Сарајеву је носила његово име.

Марко Марковић рођен је у Зворнику 1896. године, а умро је на Палама 1961. године. Објавио је, између осталих, књиге “Крива Дрина” и “Од сумрака и до зоре”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана