Почела књижевна колонија у Ћопићевим Хашанима

Aгенције
Почела књижевна колонија у Ћопићевим Хашанима

Крупа на Уни - Пета књижевна колонија "Ријека мисли" почела је данас у родном мјесту Бранка Ћопића Хашанима, у организацији Театра "Сцена" из Новог Града.


Учеснике је код остатака Ћопићеве родне куће у селу Хашани, општина Крупа на Уни, поздравио извршни директор Театра Срећко Марчета који је подсјетио да идеја о књижевној колонији живи од 2009. године.

"Жеља је била да се младим неафирмисаним писцима пружи подршка и прилика да се представе јавности", истакао је Марчета.

Он је подсјетио да је прошле године, по завршетку колоније, објављена збрика дјела дванаест учесника. "Ове године "Ријека мисли" окупила је девет учесника из Новог Града, четири из Крупе на Уни и једног из Двора на Уни", рекао је Марчета.

Начелник општине Крупа на Уни Гојко Кличковић рекао је да ће Ћопићево родно мјесто бити дио спомен-подручја "Башта сљезове боје".

"Ријеч је о великом пројекту чије ће идејно рјешење бити завршено у новембру и бити представљено у Београду у задужбини Ћопића, у Бањалуци у Фондацији "Бранко Ћопић" и у Крупи на Уни", навео је Кличковић.

Он је истакао да треба објединити и повезати све манифестације и догађаје који се организују као знак сјећања на Ћопићев лик и његово дјело.

Учесници књижевне колоније посјетили су и спомен-школу "Бранко Ћопић" у Хашанима.

Планирано је да наредних дана млади писци инспирацију потраже у родним мјестима писаца из Новог Града Љубе Јандрића у Жуљевици, Младена Ољаче у Прусцима и Драгана Колунџије у Водичеву.

На крају ће бити објављена збирка дјела насталих на овогодишњој књижевној колонији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана