Почела Филмотека у част Његоша и Стефана Немање

Aгенције
Почела Филмотека у част Његоша и Стефана Немање

Пале - Приказивањем документарних филмова о културно-историјском насљеђу српске средњовјековне државе и монументалним задужбинама немањићке епохе на Палама је вечерас почела дводневна "Филмотека".

"Филмотеку" је организовала "Кинотека Републике Српске", у сарадњи са "Југословенском кинотеком" из Београда, а поводом два велика јубилеја – 900 година од рођења Стефана Немање и 200 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша.

Директор "Кинотеке Републике Српске" Милован Пандуревић рекао је Срни да су вечерас приказани филмови "Летопис о старим градовима" и "Долина векова" Ратомира Ивковића из 1965. и 1968. године, те филм "Хиландар на Атосу" из 1975. године, који су режирали Ратомир Ивковић и Миодраг Милошевић.

Он је нагласио да је вечерас приказан и играни филм "Доротеј" Здравка Велимировића, снимљен 1981. године према сценарију Добрила Ненадића и Борислава Михајловића Михиза.

"Главне улоге тумаче Гојко Шантић, Горица Поповић и Велимир Бата Живојиновић, а радња филма смјештена је у период средњовјековне Србије, на почетак 14. вијека", напоменуо је Пандуревић.

Управник Архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић подсјетио је да се ове године навршило 900 година од рођења великог жупана Стефана Немање, родоначелника династије Немањића, творца српске средњовјековне државе, који је заједно са сином Растком /Свети Сава/ и утемељивач Српске православне цркве, која га слави као Светог Симеона Мироточивог.

Он каже да је срамота што до данас није направљен филм о Стефану Немањи и да се због тога вечерас приказују филмови који се баве оним што је остало иза лозе Немањића.

Ердељановић је подсјетио да је Стефан Немања рођен у Подгорици, а да је Србијом владао 30 година од 1166. до 1196. године.

Пандуревић је истакао да ће сутра публика моћи да види документарне филмова о Његошу.

Према његовим ријечима, биће приказани филмови у славу Његоша Велимира Стојановића и Јована Живановића, који су настали 1951. године, на стогодишњицу Његошеве смрти и рађени у продукцији "Ловћен филма".

"То је репортажа у којој су забиљежени академија, отварање музеја, откривање спомен-плоче и друге манифестације на Цетињу у вријеме обиљежавања сто година од Његошеве смрти", рекао је Пандуревић.

Филм "Његош" Велимира Стојановића, реконструкција је лика и дјела великог пјесника, духовника и државника.

Сутра ће бити приказан и документарац "Његошу уз ходочашће" Здравка Велимировића из 1964. године.

Пандуревић је рекао да је сутра на програму и играни филм из 1955. године "Лажни цар" Велимира Стојановића.

"Сценарио за овај филм, који се сматра првенцем историјског жанра у нашој кинематографији, написао је Ратко Ђуровић дјелимично према Његошевом дјелу о лажном цару Шћепану Малом, а више према историјским изворима", рекао је Пандуревић.

Главне улоге тумаче Раде Марковић, Раша Плаовић, Љуба Тадић, Страхиња Петровић и други.

Гост "Кинотеке Републике Српске" је и Божидар Марјановић, стручни сарадник у Архиву Југословенске кинотеке.

Покровитељ "Филмотеке" је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана