Почела чаролија Сњешкова у Дјечијем позоришту РС: Ледено царство испуњава најтоплије снове

Невена Бунић
Почела чаролија Сњешкова у Дјечијем позоришту РС: Ледено царство испуњава најтоплије снове

Бањалука - Крџа Брџа, Дједа Мраз, Маша и Сњешко Бијелић поздравили су јуче бројне бањалучке малишане који су једва дочекали да се фотографишу са својим омиљеним ликовима, на отварању "Сњешкова" у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Гужва и еуфорија, срећа у погледима оних због којих Дјечије позориште РС  ствара магију све ове године потврдила је још једном значај ове хуманитарно културно забавне манифестације. Бајка је почела јуче у подне, а како то обично у бајкама бива Деда Мраз и Свети Никола, главни јунаци овог дана стигли су у кочијама. Најљепше приче, које ће чувати у сјећању на срећом проткано дјетињство и ове године испричаће се и до 30. децембра објективом забиљежити у "Машином кутку", "Кући чика Бајке", гдје ће се додјељивати пакетићи и играти новогодишње представе.

Гласом и нотама, музичких принцеза Таре Грбић и Елене Кесић, побједница музичког такмичења "Мали композитор", као и наступом дјечијег хора "Врапчићи, отворена су чаробна врата "Сњешкова". Директор Дјечијег позоришта Предраг Бјелошевић, поздравио је многобројну публику испред театра и званично отворио ово ледено царство уручивањем кључа Сњешку.

- Потрудили смо се да зимска инсталација буде занимљива и привлачна малишанима, и да има различитих садржаја. Они ће имати прилику да се друже са главним јунацима из наших представа, са Машом и Медом, Сњешком Бијелићем, Крџом Брџом. Главна тема и мотив нам је свемир, а осим представа програмом су предвиђене плесне, сликарске и поетске радионице - рекао је Бјелошевић.

Дјечије позориште постало је својеврсна кућа од снова, а свако дијете добило је слаткиш.

- Ово је културна, забавна, едукативна али о хуманитарна манифестација. Новина је што ћемо ове године прикупљати новац за дјецу обољелу од малигних болести из удружења "Искра". Улаз је наравно бесплатан, али позивам родитеље да оставе марку или више у обиљеженој кутији за оне којима помоћ највише треба - казао је Бјелошевић.

Кућни редитељ у Дјечијем позоришту РС, Александар Пејаковић рекао је да је у овогодишње издање "Сњешкова" уложено много труда и времена.

- У редовним терминима одржаваће се такозвана Машина кућа бајки гдје ће бити и журка, и приче које чита "Чика бајка". Извешћемо три представе "Крџа Брџа", "Сњешко Бијелић" и "Јаје". Имамо отворену мали експерименталну сцену, гдје ће за одређен број публике моћи да се додјељују пакетићи - навео је Пејаковић.

Истиче да је Сњешково има велики значај за град, само позориште, али највише за малишане.

- Свакако да они постају креативнији и да им посјета овом догађају уљепшава дане. А и ми одрасли и радници позоришта заједно са њима растемо и продубљујемо своју машту и идеје - поручује Пејаковић.

Малишани се нису суздржали да загрле своје омиљене јунаке и да истражују зимску бајку.

- Највише ми се свиђа руски Дједа Мраз а занимљиве су ми и позоришне лутке. Данас сам се сликала и са Машом и Сњешком. Ићи ћу и на представу о Сњешку - рекла је шестогодишња Тијана Бајић која је у посјетила "Сњешково" заједно са баком и дједом.

Оно што је често једна од главних порука свих бајки је да живот не би био исти без правих пријатеља, а тако је било и овај пут, јер је компанија м:тел најмлађим посјетиоцима подијелила балоне и рукавице за хладне дане, а Кабинет предсједнице Владе РС чоколадице како би овај дан учинили још слађим.

Маша и Медо

Малишани ће имати прилику да се друже са Машом и Медом, главним јунацима из истоимене представе.

- Ријеч је о планетарном хиту који ће имати премијеру 16. фебруара у Дјечијем позоришту РС. Од данас су они ту као својеврсна припрема и промоција - рекао Пејаковић.

Програм за ову седмицу

* Понедјељак, 19.12.

Пјеснички матине 12 и 14 часова

Гост пјесник: Вид - Вицко Вукелић

* Уторак, 20.12.

Мала школа плеса 12 и 14 часова

Балетски студио "Алегро"

* Сриједа, 21.12.

Школица сликања са Берином Шушчевић

12, 14 и 17 часова

*  Четвртак, 22.12.

 Журка код Маше

12, 14 и 17 часова

* Петак, 23.12. у

Пјеснички матине 12 и 14

Гост пјесник: Тоде Николетић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана