Почела 13. Гуча у Брчком

Срна
Почела 13. Гуча у Брчком

Брчко - У Брчком је данас почела традиционална 13. "Гуча у Брчком", која се одржава у оквиру културно-спортске манифестације "Савски цвијет - брчанско љето".

Гучу је званично отворио градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић, који је нагласио да труба позива на дружење и забаву, те да се нада да ће таквих догађаја у будућности бити све више.


"Овај догађај је осмишљен да би људи који нису у прилици да оду у Гучу, могли да осјете дио те атмосфере. Труба је некада кориштена за позив у рат, а данас је претворена у основни инструмент српске традиционалне музике. Желим да труба и у будућности буде повод за радост и дружење свима", рекао је градоначелник Брчког.

Он је додао да га посебно радује што на овогодшњој брчанској Гучи има много посјетилаца из других општина.

Организатор овог догађаја Слободан Алексић каже да Гуча у Брчком опстаје већ тринаест година и да то довољно говори о њеном квалитету.

"Од прве године њеног организовања много тога се промијенило. Настојали смо да обогатимо садржај како у гастрономском смислу, тако и у културно-забавном. Мислим да велики број посјетилаца сваке године говори да смо у томе и успјели", каже Алексић.

Гостима је послужен бесплатан свадбарски купус, уз звуке оркестра Дејана Јевђића из Пожеге, вишеструког побједника сабора трубача у Гучи.

Брчанска Гуча траје два дана, а она је неформално почела јуче у Етно-ресторану "Колубара", гдје се, уз звуке трубе, правио свадбарски купус који је послужен данас.

Одржавање ове манифестације првобитно је најављено за 7. и 8. август, али је она одгођена за данас, због погибије двојице Брчака, која се догодила 6. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана