Почасно Срце Сарајева Чарлију Кауфману

Танјуг
Почасно Срце Сарајева Чарлију Кауфману

САРАЈЕВО - Америчком сценаристи, редитељу и продуценту Чарлију Кауфману биће додељено "Почасно Срце Сарајева" 29. Сарајево филм фестивала, који ће бити одржан од 11. до 18. августа, најавили су данас организатори.

Кауфман добија признање за изузетан допринос филмској умjетности, а у склопу фестивалског програма "Опен ер"  биће приказан филм "Адаптација" редитеља Спајка Џонза , за који је Кауфман написао сценарио, каже се у саопштењу.

"Радујемо се што ћемо поново након 15 година угостити једног од најзначајнијих светских сценариста и редитеља и одати му признање за његов рад и посвећеност филмској уметности", изјавио је директор Сарајево филм фестивала Јован Марјановић.

Кауфман је 2008. године у Сарајеву представио свој редитељски деби "Сyнецдоцхе, Неw Yорк", а у сценаристичкој каријери, започетој на серији "Гет А Лифе" деведесетих, зарадио је номинацију за Оскара већ са сценаријом за филм "Бити Џон Малкович" (1999).

За "Вечни сјај беспрекорног ума" (2004) редитеља Мајкла Гондрија , Кауфман је добио награду Америчког удружења писаца и Оскара за најбољи оригинални сценариј, а његов последњи редитељски филм је надреални трилер "Размишљам да окончам ово" (2020), када је објавио и свој први роман "Анткинд“.

"Кауфман је истински визионар, а његово филмско наслеђе је неоспорно", оцењено је из Сарајево филм фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана