Побједничке ноте десетог Малог композитораотпјевала Тара Грбић

Александра Глишић
Побједничке ноте десетог Малог композитораотпјевала Тара Грбић

Бањалука - Композиција "Сат" у извођењу Таре Грбић побиједила је на 10. јубиларном фестивалу дјечјег музичког стваралаштва "Мали композитор - Бањалука 2016".

Бањалучанка Тара освојила је и другу награду публике на фестивалу који је у недјељу увече одржан на великој сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.

Са вриједним наградама у Мркоњић Град вратила се Елена Кесић, која је извела пјесму "Пјевајмо сви". Она је освојила другу награду за композицију, прву награду публике, али и признање за најбољи сценски наступ. Трећу награду за композицију са идентичним бројем бодова подијелиле су Јелена Ристивојевић из Бијељине за пјесму "Сањајмо свијет у боји" и Милица Јовановић из Челинца за пјесму "Моја плава звијезда".

Према већ устаљеној традицији, фестивалом "Мали композитор" и ове године је обиљежен Међународни дан дјетета. Бројна публика која је испунила салу Дјечијег позоришта РС била је одушевљена наступом малих музичара. Сви који нису били у могућности да дођу могли су да прате директан пренос Радио-телевизије РС која је била генерални медијски покровитељ фестивала.

Као и претходних година, веселе, романтичне, шаљиве пјесме, извођачи и плесачи освојили су срца дјечјег жирија, али и публике свих генерација.   

О наградама за најбоље пјесме одлучиле су оцјене дјечјег жирија који су чинили Лела Милановић из Бијељине, Ева Невесињац из Сарајева, Нејра Брка из Тешња и прошлогодишњи побједници фестивала, чланови дјечјег бенда "Мултивитамин" из Бањалуке.

- Како се у оквиру сваког фестивала износе проблеми дјеце из одређених маргинализованих категорија и континуирано се ради на промовисању и унапређењу положаја дјеце и заштите њихових права, поносни смо на чињеницу да нам је и ове године партнер УНИЦЕФ - најстарија свјетска организација која се бави питањима и проблемима положаја дјеце - каже директор фестивала композитор Младен Матовић напомињући да је ово најзначајнији годишњи пројекат удружења "Арт пулс".

За фестивалска признања борило се 16 композиција талентованих малих композитора, текстописаца и извођача из цијеле БиХ. Поводом 10. рођендана промовисано је и специјално издање - двоструки компакт диск са више од 200 композиција и матрица са досадашњих фестивала.

Покровитељи фестивала били су кабинет предсједника Републике Српске, Министарство просвјете и културе РС, Министарство цивилних послова БиХ и град Бањалука.

Признања

Прву награду за текст добила је Милица Старчевић из Приједора, а прву награду за интерпретацију дијеле Јелена Ристивојевић из Бијељине и Леа Матијевић из Жепча. Пјеру Бенету из Сарајева и Али Амани Хуремовић из Тузле припала је друга награда за интерпретацију, а трећа у истој категорији Софији Кашански из Брчког и Ламији Мехиновић из Добој Истока. Трећа награда публике отишла је у руке Кристијану Кикију Лаловићу из Калиновика. Ивана Павловић из Лопара и Сухејла Аљић из Грачанице равноправно дијеле прву награду дјеце учесника. Награду за цјелокупан умјетнички утисак добио је Аљоша Кесић из Лакташа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана