“Плива” окупља 15 умјетника

Александра Маџар
“Плива” окупља 15 умјетника

Бањалука - Умјетничка колонија “Плива” у организацији галерије ЛТГ биће одржана и ове године од 25. јула до 5. августа, гдје ће учесници имати прилику да стварају и уживају у бајковитом амбијенту на извору Пливе.

Потврдио је ово за “Глас Српске” селектор Међународне ликовне колоније “Плива” професор Миливоје Унковић и додао да су припреме у пуном јеку, као и да је све усмјерено према томе да умјетничка колонија на Пливи беспријекорно функционише.

- Ове године у раду колоније учествује 15 ликовних умјетника из Републике Српске, Србије, Шпаније и Енглеске. Све су то врхунски умјетници и професори на академијама и са нестрпљењем их очекујемо - казао је Унковић.

Када је ријеч о теми колоније и ове године умјетницима је пружена слобода изражавања.

- Врло је важно испоштовати оно суштинско што је карактеристично у постмодернизму, а то је уважавање свих ликовних поетика на истом нивоу, без форсирања једне - нагласио је Унковић.

Што се тиче пратећег програма колоније, Унковић каже да су тај дио посла оставили за јул.

- Надамо се да ћемо се договорити са бањалучком Академијом умјетности да буде одржан један солистички концерт. Уколико вријеме буде дозвољавало, наше госте ћемо упознати са чарима Врбаса преко рафтинга - казао је Унковић.

Истиче да се значај колоније огледа и у спремности самих аутора да кроз овакав рад подаре дио своје умјетности и да оставе траг на овим просторима, спајајући различитости у дивну умјетничку цјелину.

Значај

- Овакве колоније имају вишеслојно значење, а колонија на Пливи посебна је по атмосфери која, прије свега, подразумијева једно уважавање, хармонију из које се стварају умјетничка дјела - закључио је Миливоје Унковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана