Племенитост и доброта пред малишанима

Александра Маџар
Племенитост и доброта пред малишанима

Бањалука - Премијера култног дјела Џонатана Свифта, са нешто измијењеним насловом "Гуливер у земљи Лилипутанаца", биће одржана у суботу у 18 часова на даскама Дјечијег позоришта Републике Српске.

Једну од најпознатијих прича у европској и свјетској класичној књижевности на позоришним даскама оживио је познати редитељ из Пољске Јарослав Антоњук. Аутор драматизације текста је директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић. Рад на сценографији и костимографији повјерен је свјетски признатој умјетници Еви Фаркашовој, која је и аутор лутака.

- Комад је највиших естетских домета, а фестивалског је типа. Очекујемо да ће бити један од наших фаворита на међународним фестивалима. Надамо се да ће и ова представа, као "Тужни принц", "Фолклорна магија" и друге наше велике представе уздизати углед нашег позоришта у свијету, али и углед културе и сценске умјетности за дјецу Републике Српске - рекао је Бјелошевић.

Посебно ћемо ми одрасли, како је рекао, кроз знакове, симболе и метафоре дате у представи моћи да схватимо жељу писца да покаже Гуливера као једног племенитог лика.

- Свифт је у свом времену осјетио потребу за великим човјеком, који би поправио и друштво и људе. Сви смо ми мали, али је потребан неко, као месија, који ће нас поправити, исправити, дорадити. У представи је то предочено на најљепши начин - истакао је Бјелошевић.

Редитељ Јарослав Антоњук каже да му је била жеља да оживи Гуливера у земљи Лилипутанаца и у земљи великана у цјелини.

- Хтио сам да покажем контраст и тамо гдје је Гуливер велики и тамо гдје је он мали. То би био заиста велики пројекат, који самим тим захтијева и велика финансијска средства. Направили смо једну комбинацију глумаца и лутака која ће публици сигурно бити интересантна - најавио је редитељ.

Антоњуку је ово трећа режија у ДПРС-у, а радио је и представе у Србији, Црној Гори, те био у жирију позоришних фестивала за дјецу. Директор је позоришне куће "Театар лалки" у Пољској, а поред режије, Антоњук глуми, бави се театролошким радом, као и писањем за дјецу и младе.

Наслову улогу Гуливера повјерио је глумцу Душку Мазалици, а у комаду играју и Свјетлана Андрић, Саша Терзић, Александра Спасојевић, Ана Анђелић и Александар Бланић. Своје глумачке креације показаће и Ђорђе Јанковић, Зорана Шуман и Драган Бањац.

Дио свог искуства и креативности током рада на овој представи дала је и Ева Фаркашова, која каже да је и раније гледала како су редитељи постављали овај комад на сцену.

- Цијела механика је онда окренута ка томе да се сцене одигравају брзо. Инспирацију за костиме и сценографију  тражила сам у старим илустрацијама, старим барокним костимима и старобарокној слици - казала је Фаркашова.

Школа глуме

Поред богатог репертоара, у новој сезони 2014/2015. малишани који се проналазе у свијету умјетности и театра имаће прилику да похађају школу глуме у Дјечијем позоришту Републике Српске. Кроз магију театра водиће из глумица Божана Бијелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана