Племенита мисија културног и духовног стваралаштва

Бранислав Предојевић
Племенита мисија културног и духовног стваралаштва

БАЊАЛУКА - Манифестација “Хорски сусрети” има задатак да унаприједи хорско стваралаштво у нашој средини, али да га и додатно популаризује у овој поплави општег неукуса и владавине жанрова, који не задовољавају основне естетске квалитете и захтјеве једног цивилизованог друштва.

Овим ријечима је Немања Савић, диригент Мјешовитог хора СПД “Јединство” Бањалука, најавио мотиве и идеје који стоје иза 21. “Међународних бањалучки хорских сусрета 2024”, који у организацији Српског пјевачког друштва “Јединство” Бањалука почињу сутра од 20 часова у Храму Христа Спаситеља концертом хорова Епархије бањалучке.

Манифестација установљена 2004. године током претходног периода пружила је прилику грађанима Бањалуке и Републике Српске да чују више од 150 различитих ансамбала, како из Републике Српске, Босне и Херцеговине, тако и са ширег простора Југославије и из остатка свијета.

Професор и диригент хора Немања Савић истиче да је ове године манифестација организована у нешто скромнијем обиму, али никако на рачун квалитета.

- Ове године организовали смо “Хорске сусрете” нешто скромније, уз ослонац на домаће хорове. Биће један интересантан састав из Шибеника, то је клапа “Соларис”, која ће донијети мало тих мелодија Далмације, Медитерана и заједно са њима укључиће се и наш Мјешовити хор. Ове године наступиће укупно 10 хорова, то су прије свега домаћи бањалучки, почевши од Дјечијег и Мјешовитог хора, ту су хорови епархијски као Хор свештеника, Хор Црквеног пјевачког друштва из Прњавора, ту је Ансамбл “Дар”, који води наша колегиница Сиријка Хилда Хрекес па је онда ту рецимо Хор Академије умјетности, биће ту Женски хор “Царица Јелена” и Мушки хор “Константин”. Једнако тако имаћемо доста солиста, биће ту солисти из Шибеника Горан Јурас и Бруно Бедрица па потом наши солисти ђакон Радојица Жагран, протонамјесник Зоран Пајкановић, онда Данило Кецман, Ана Марковић, Каролина Михајловић, ту су и Стефан Лопандић за клавиром, Кристина Касагић флаута, гудачи Музичке школе “Владо Милошевић” Бањалука, углавном један импозантан број учесника који ће се у двије вечери представити публици - рекао је Савић. Угледни музичар и педагог каже да ће фестивал наставити истим смјером у којем дјелује протекле двије деценије.

- Прославили смо прошле године значајне јубилеје, 130 година од оснивања хора и 20 година од оснивања “Хорских сусрета”, али идемо даље у нове изазове који стоје у овом новом времену пред нама. Наша мисија је подизање општих културних, музичких и других прилика у нашој средини и њихова популаризација. Наш хор дјелује под патронатом Српске православне црквене општине Бањалука, ми радимо у овим просторијама које су власништво СПЦ ЦО Бањалука и недјељом пјевамо на богослужењима у Храму Христа Спаситеља. Уз то имамо и богату концертну дјелатност, како у Бањалуци, тако и у другим мјестима Републике Српске, Босне и Херцеговине, региона као и иностранства. Сваке године путујемо и представљамо нашу музичку културу у тим срединама. Ове године смо то учинили у јуну, када смо били у Братислави на Међународном такмичењу хорова, гдје смо освојили четири златне медаље - истиче Савић.

Мјешовити хор “Јединство” има широк репертоар, који обухвата више од стотину композиција, што је заиста један импозантан број, али како истиче његов диригент, не спавају на ловорикама, него константо уче, проширују репертоар, али и чланство новим генерацијама.

- Могу с поносом рећи да Мјешовити хор “Јединство” на репертоару има више од 100 активних композиција, што је велики задатак за учење и рад, тако да нови чланови, који се сваке године укључују, имају задатак да у неких наредних годину њиховог рада савладају програм који је потребан за наша учешћа у разним приликама. Имамо комплетан духовни програм, који може да буде изведен на свим богослужењима, како у нашем храму тако и негдје другдје, такође изводимо и друге умјетничке композиције духовног и свјетовног садржаја, али ту су и фолклорне композиције и композиције популарне музике. Ево сада за хорске сусрете ми ћемо два пута наступити. Прво вече у Храму Христа Спаситеља изводићемо нумере из нашег духовног репертоара, а сутрадан један дио акапела умјетничког програма заснованог на културној традицији нашег народа, а онда заједно са клапом “Соларис” изводимо један дио програма од шест популарних пјесама, које су слушане на овим нашим просторима. У тај дио концерта укључиће се и солисти те вокални и инструментални гости из Музичке школе, тако да очекујемо да ће тај концерт у Банском двору заинтересовати шири круг публике која има афинитете за популарну музику - јасан је Савић.

Манифестација “Хорски сусрети” и сам хор “Јединство” постали су препознатљиви по томе што његују све жанрове у свом опусу, али како Савић истиче, труде се да то увијек буде квалитетна музика, без обзира на форме и стилове. 

- Осим музичког и духовног аспекта у раду хора на крају имамо и једну врсту обавезе његовања пријатељства и повезивања, не само са нашим народом, него и на плану стварања пријатељских веза широм свијета. То јесте велика и важна улога и мисија које смо ми свјесни сваким одласком и контактом са људима и хоровима у земљама у којима гостујемо или из којих долазе хорови који учествују на нашем фестивалу. Ми на тај начин разбијамо многе предрасуде, многе погрешне претпоставке о нашој средини и о нашим људима, али и нашим умјетничким и другим могућностима. Заиста смо у некој улози културних амбасадора и нашег града и наше Републике било гдје да се појавимо. Исто је тако и када смо домаћини. Гостовали су код нас и хорови из Москве, из других средина, са Кипра, из Лимасола, из Румуније, Македоније.... И нико није отишао разочаран. Сви су отишли пуног срца. Као ансамбл представљамо Бањалуку у једном лијепом свјетлу и то нам онда проширује круг пријатеља, познанстава и размјена информација. Трудимо се да останемо на путу и на трагу унапређења хорског стваралаштва и уопште културних прилика у нашој средини - јасан је Савић.

“Бањалучки хорски сусрети” су традиционална међународна музичка манифестација на којој је до сада наступило више од 100 хорова са више од 2.000 активних учесника. Овогодишњи програм ће бити изведен од 25. до 27. октобра у Храму Христа Спаситеља и у Банском двору.

Организација

Организовати хорски фестивал није једноставан нити лак задатак, пошто је, како Савић истиче, у питању догађај у којем учествује много људи и који тражи доста организације.

- Успијевали смо одржати фестивал чак и у доба пандемије, сачували смо континуитет у раду, али обавеза стоји и даље пред нама. Нажалост ми из хорског стваралаштва, као и сви из културе, нисмо превише задовољни неким својим статусом и разумијевањем институција. Захваљујући нашем великом искуству, широком кругу пријатеља и разумијевању људи који су у вези са нашим радом у Банском двору, у Храму Христа Спаситеља, волонтерском раду наших чланова у организацији и реализацији фестивала успијевамо да са скромним средствима организујемо фестивал и задржимо га на достојном умјетничком нивоу.

A poster of a churchDescription automatically generated

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана