Пјесник Слободан Зубановић 8. септембра отвара "Бранково коло"

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Највећа пјесничка манифестација у Србији и окружењу "Бранково коло", посвећена српском пјеснику Бранку Радичевићу, биће одржана од 8. до 18. септембра у Сремским Карловцима, Новом Саду и на Стражилову, а отвориће је пјесник Слободан Зубановић.

У 10 различитих амбијената и простора у оквиру 54. "Бранковог кола" наступиће велики број пјесника и писаца разних генерација, музичких и драмских умјетника, филозофа и духовника, саопштено је из истоимене организације.

Зубановић ће ову манифестацију отворити 8. септембра у 11.00 часова у најстаријој српској, чувеној Карловачкој гимназији, када ће говорити своју бесједу о Бранку Радичевићу.

Њему ће том приликом, за укупно пјесничко дјело, а поводом нове бесједе о Радичевићу, бити свечано уручено високо признање "Бранковог кола" - "Статуета Бранка Радичевића" /рад вајара Јована Солдатовића/.

У протеклим деценијама, "Бранково коло" свечано су отварали угледни пјесници и писци, између осталих, Стеван Раичковић, Десанка Максимовић, Мирослав Антић, Борислав Пекић, Рајко Петров Ного, Љубивоје Ршумовић, Душко Радовић, Перо Зубац, Блаже Конески, Душко Трифуновић, Миро Вуксановић, Милован Витезовић, Матија Бећковић...

Слободан Зубановић рођен је 16. марта 1947. године у Београду. Објавио је 13 књига пјесама и шест књига есеја, путописа, записа и разговора, приредио пет књига, аутор је 10 сценарија о пјесницима, а његове пјесме преведене су на енглески, руски, француски, италијански, кинески, румунски, пољски, бјелоруски, шведски, словеначки и македонски језик. 

Радио је као уредник и секретар у листу "Књижевне новине", био главни уредник "Поезије", часописа за пјесничко стваралаштво и теорију пјесништва, и главни уредник "Књижевног магазина".

Добитник је посебног признања за врхунски допринос националној култури Србије, лауреат награде "Десанка Максимовић", "Дисове награде", "Бранко Миљковић", "Змајеве награде", награда "Исидора Секулић", "Васко Попа" и Милан Ракић", као и "Нолитове награде".

С краја 19. и с почетка 20. вијека /1895-1914/ у Сремским Карловцима излазио је лист за књижевност, забаву и поуку "Бранково коло", а његову мисију наставља данас културна институција истог имена, која бројним програмима и садржајима обиљежава успомену на великог српског пјесника Бранка Радичевића.

Посљедњих година "Бранково коло" стекло је велики углед широм земље и, по јавним оцјенама, сматра се најбољом манифестацијом те врсте у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана