Пјесник Алекса Јанковић, добитник Чучкове књиге: Идеје које опсједају исписане кроз Црну ријеч

Наташа Лазукић
Пјесник Алекса Јанковић, добитник Чучкове књиге: Идеје које опсједају исписане кроз Црну ријеч

Бањалука - Млади пјесник из Бањалуке Алекса Јанковић у своју пјесничку биографију уписао је још једно вриједно признање. Након прошлогодишње "Пјесмарице за Кочића" услиједила је и награда "Чучкова књига" за збирку поезије "Црна ријеч". Награда му је припала једногласном одлуком трочланог жирија и уручена на централној свечаности 10. "Чучкових књижевних сусрета".

Награда "Чучкова књига" додјељује се у било ком од књижевних жанрова у којима је стварао Бранко Чучак, а Јанковић није крио колико му значи ово признање.

- Награда ми заиста пуно значи. Чучак се сматра једним од најбољих пјесника наше регије, а ја сам кроз своје пјесничко сазријевање развио велику љубав за овог пјесника. Веома сам одушевљен организацијом и директорицом Народне библиотеке "Бранко Чучак" чији ентузијазам одржава причу о Бранку Чучку већ посљедњих десет година. Пријатељи и родбина су одушевљени и поносни због мог успјеха. Преплављен сам честиткама, али често чујем оно: "Немој да ти удари у главу". Надајмо се да неће - казао је Јанковић.

Награђена збирка "Црна ријеч" посвећена је диму цигарете, непрочитаним пјесмама и непроспаваним ноћима. Изашла је прошле године у издању Књижевне заједнице "Васо Пелагић" из Бањалуке.

- Услов за награду је био пјеснички првенац издат у прошлој години. Жеља организатора је била првенствено афирмација младих аутора - истакао је Јанковић.

У средњошколским данима писао је за школски часопис "Орфеј". То је био период откривања и сазријевања до објаве прве збирке.

- Морао сам исфилтрирати из себе идеје које су ме опсједале. У овој збирци су обједињене пјесме које су настале у необичним животним тренуцима. За "Црну ријеч" сам се одлучио према истоименој пјесми унутар збирке. Црну не гледам као нешто негативно, него као нешто у чему се свјетлост најбоље рефлектује и као основу свих боја. Будући да је ово моја основа, мој првенац, наслов је управо из тих разлога - рекао је Јанковић.

Инспирација

Инспирацију за пјесме Јанковић је, како каже, извлачио из самог живота и сусрета који дјелују снажно на човјекову душу. Од оца је наслиједио "капут и рокенрол", а од мајке "љубав и тужне очи". Помогло му је пробијање из устаљене форме, а пјеснички пут му се указао "к'о сненом пророку божанско обећање".

- Увијек пишем и увијек има нешто ново. Посебно сам сад ушао у преводе поезије. Имам доста поезије на оба "радна" језика, а, ево, огрезао сам мало у прозу, па ћемо видјети даље. Промоције планирам на прољеће - казао је Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана