Пјесничка побуна као инспирација

Тања Панић
Пјесничка побуна као инспирација

Бањалука - Пољска књижевница Ева Липска добила је награду "Европски атлас лирике", а ово је прво признање које је додијелила издавачка кућа "Кућа поезије" из Бањалуке.

Награда је додијељена у уторак увече у Банском двору у Бањалуци, а жири, који су чинили Миленко Стојичић, Здравко Кецман, Тања Крагујервић, Александра Чворовић и Јовица Аћим једногласном одлуком се опредијелио да награду уручи пољској књижевници за цјелокупно књижевно дјело.

- Липска је освојила читалачку публику Европе и свијета и већ сада се налази у кругу за Нобелову награду. Преведена је на тридесетак свјетских језика и због тога сам гласао да она добије ту награду, јер мислим да нико није близу ње у том смислу - истакао је Миленко Стојичић.

- "Европски атлас лирике" је награда која је настајала дуги низ година. Настајала је на тај начин што смо већ раније окупљали писце преводиоце, јер смо жељели да у нашој књижевности буду присутни страни писци, али исто тако да и наши писци буду присутни у другим језицима - рекао је Здравко Кецман, један од чланова жирија.

Ева Липска је рекла да је за њу ово веома значајна награда, али да то није прва српска награда коју је добила. Она је истакла да захваљујући наградама сваки пут када дође међу српски народ стиче нове читаоце. Рекла је да прати савремене књижевнике, али и да јој је омиљени српски пјесник Васко Попа, који је утицао на њена дјела.

- Блиски су ми и ти побуњени пјесници, а између осталих Миодраг Павловић, који су повезивали гротеску, надреализам, експресионизам са посезањем за митом. Та побуна код пјесника ми је блиска и то налазим код њих - истакла је она.

Издавачка кућа "Кућа поезије" издала је и збирку пјесама Еве Липска "Турист речи" коју је на српски језик превела Бисерка Рајичић.

Поезија

- Поетски језик Еве Липска је нешто што је невјероватно, необично, боље рећи, неуобичајено. Она пјева заправо о пакловима нашег времена, о личним пакловима успостављајући између тих паклова неке невјероватне симетрије. И оно што бих ја као читалаца истакао јесте необични ритам њених пјесама. Може се рећи да је ритам једнако Ева Липска - рекао је Миленко Стојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана