Пјесме Арсена Дедића пробудиле сјећања

Агенције
Пјесме Арсена Дедића пробудиле сјећања

Београд - Концерт за Арсена - Габи, Матија и пријатељи одржан је у београдском Центру "Сава" као омаж једном од највећих шансоњера и најоригиналнијих музичких стваралаца на овим просторима - Арсену Дедићу.

Баш онако како је Дедићева супруга Габи Новак најавила пред концерт, било је то вече сјећања, са пуно емоција. Неке од великих Дедићевих хитова, попут "Кућа за птице", "Пусти ме да спавам", "Не плачи", "Лоше вино" извели су Габи Новак, Бисера Велетанлић, Зафир и Васил Хаџиманов, Зоран Предин, Златан Стипишић Џибони и Здравко Чолић, а глумац Мики Манојловић рецитовао је стихове.

Син славног кантаутора, пијаниста Матија Дедић извео је уз свој састав и пратњу "Камерате Сербике", под диригентском палицом Јосипа Цвитановића, опус филмске музике коју је писао Арсен Дедић. Међу бројном публиком на концерту је био и легенда југословенске музике Ђорђе Марјановић.

Дедић, који је умро у августу прошле године, остаће запамћен као пјевач, пјесник, композитор, аранжер, текстописац, кантаутор и музичар.

Аутентичан зачетник ауторске пјесме и литерарне шансоне својим радом направио је посредан, али значајан утицај на рок сцену у Југославији. Објавио је 25 студијских албума, неколико збирки пјесама, писао је музику за позориште, филм и ТВ драме. Његове најпознатије пјесме су: "Твоје њежне године", "Откако те не волим", "Амиго", "Дјевојка за један дан", "Окус соли", "Кућа поред мора", "Не дај се, Инес"...

Највећи дио његовог стваралаштва чини музика за ТВ, филм и позориште. Музику за прву ТВ драму (Медитеранска клима) компоновао је 1966. године. Услиједиле су велике серије "У регистратури", "Просјаци и синови", "Једрима око свијета", "Златна нит", "Вријеме за бајку"... Два пута је добио награду "Златна арена" за филмску музику.

Филмски излети

Арсен Дедић се појавио као кантаутор 1963. године на фестивалу у Сплиту. Годину касније пјесме "Кућа поред мора" и "Moderato Cantabile" одредиле су његов кантауторски пут. У почетку каријере глумио је мање улоге у филмовима, попут пјевача у остварењу "Вишња на Ташмајдану".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана