Пјесма на крилима емоција

Александра Маџар
Пјесма на крилима емоција

Бањалука - Бурни аплаузи који су одјекнули у концертној сали Банског двора испратили су сваку ноту комплексних композиција умјетничке музике различитих епоха које је женски камерни хор "Бањалучанке" извео за своју вјерну публику.

Свечаном концерту, који је одржан у суботу увече и на којем су "Бањалучанке" поново "убиле" диригента Младена Матовића, присуствовали су представници јавног и културног живота, као и многи заљубљеници у умјетност.

- Још увијек се налазимо на крилима емоција, али по реакцијама присутних ово је у извођачком и програмском смислу засигурно један од наших најкомплетнијих и најуспјешнијих концерата изведених пред домаћом публиком - рекао је Матовић.

Додатна мотивација и инспирација расла је све вријеме концерта, јер како каже Матовић, привилегија је била наступати у препуној дворани, што је будило жељу да публици приреде вече за памћење.

- Послије једне од најуспјешнијих сезона  у историји ансамбла и освајања значајних награда на међународним такмичењима у Њемачкој, Мађарској и Шпанији, концерт за наше суграђане испунио је наша срца - додао је Матовић.

Аплаузом је посебно награђено извођење афричке традиционалне пјесме "Кумбаја" из Конга, у којој се у улози солисте појавио диригент хора Младен Матовић.

Као солисти су наступили чланови хора Марија Дулић, Мирјана Калабић, Миона Граорац, Биљана Смиљић и Јелена Новковић. Клавирску пратњу пружио је Младен Јанковић, док се Свен Мехичић представио битбоксингом, а Зоран Вујић као перкусиониста.

Други дио концерта обухватио је популарнији репертоар и аранжмански атрактивне хорске обраде неких од највећих свјетских хитова популарне музике, међу којим су биле мелодије безвремених музичких састава "Queen", "ABBA", те познате нумере из чувених холивудских остварења.

Подршка

- Хор "Бањалучанке" директно се квалификовао на Свјетску хорску олимпијаду у Риги, као једини представник из Републике Српске и БиХ. Ако већ у Републици Српској имамо ансамбл који је увршћен на ранг-листу педесет најбољих камерних хорова свијета, онда и подршку таквом ансамблу треба ускладити са том констатацијом и омогућити његов даљи развој и напредак - нагласио је Младен Матовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана