Пјесма као пјесникова захвалница

Александра Глишић
Пјесма као пјесникова захвалница

Бањалука - Читањем пјесме, која је предговор у награђеној збирци "Кардиограм бјекства", пјесник Предраг Бјелошевић на симболичан начин захвалио је за Годишњу награду коју је добио од Удружења књижевника РС.

Бјелошевић је добитник признања за најбољу књигу у 2013, које му је уручено на књижевној вечери одржаној у уторак у Народној и универзитетској библиотеци РС у Бањалуци.

Пјесник је љубитељима поезије говорио своју пјесму "Зашто ми дарујеш више него што заслужујем" уз ријечи да је то и његова захвалница, а награду је уручио министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија.

- Бјелошевић се у свом раду истакао као књижевник и успјешан човјек који је исказао таленат на више поља умјетности. Драго ми је да у Бањалуци и Српској постоје људи који имају снагу и визију да се на овакав начин изражавају - казао је Мутабџија.

О поезији овог пјесника говорили су књижевни критичар из Београда Ненад Милошевић и бањалучки књижевник Ранко Рисојевић.

Сви који су дошли на ово књижевно вече имали су прилику да прошетају кроз стихове награђеног пјесника освијетљене свјетлима књижевне критике. Представљено је друго допуњено издање књиге "Кардиограм бјекства" које је објавила "Арт сцена - Трећи трг" Бањалука - Београд.

- Нисам знао да је Бјелошевић велики пјесник све док нисам стицајем околности прочитао неке његове књиге и остао запањен, јер је он један од највећих савремених српских поета - казао је Милошевић.

Поезију бањалучког пјесника говорио је глумац Дјечијег позоришта Републике Српске Душко Мазалица, а за музички дио била је задужена Сунчица Лончар, која је свирала на флаути.

Први добитник

- Награда Удружење књижевника Српске у овом тренутку има двоструку вриједност, првенствено за мене као писца, јер сам први добитник. Али је јако важно да је Удружење установило ово признање која би требало да се из године у годину додјељује најбољим књигама и ауторима - каже Предраг Бјелошевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана