Пјесма Јединства од Словачке до Њемачке

Александра Глишић
Пјесма Јединства од Словачке до Њемачке

Бањалука - Српско пјевачко друштво "Јединство" из Бањалуке отпутовало је јуче у Братиславу гдје ће до недјеље одржати четири наступа на Међународном хорском фестивалу.

"Јединство" ће послије представљања публици у главном граду Словачке продужити концертну турнеју до 14. јула у Њемачкој, Чешкој и Аустрији. Бањалучки хор предвођен диригентом мр Немањом Савићем извешће широк спектар дјела различитих стилских епоха (композиције из ренесансе, класике, периода романтизма, као и композиције савремених домаћих и свјетских композитора) из области духовне, свјетовне умјетничке музике, као и композиције фолклорног садржаја.

- Уз мјешовити хор СПД "Јединство" наступиће и солисти Каролина Михајловић - сопран, Живан Живановић, као соло тенор и солиста на виолини те Ненад Никић на хармоници - најавио је Немања Савић.

"Јединство" је једно од најстаријих друштава у Републици Српској. Основано је 1893. године и дјеловало је, са прекидом за вријеме Првог свјетског рата, све до 1941. године, када му је забрањен рад. Друштво је имало веома значајну улогу у очувању народне традиције, духовног, културног и националног идентитета српског народа Бањалуке и Крајине. На иницијативу протојереја ставрофора Ратка Радујковића и мр Немање Савића 1992. године обновљен је рад овог друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана