Писци воде хладни рат

Александра Маџар
Писци воде хладни рат

Бањалука - Књижевне промоције у Републици Српској најчешће су слабо посјећене, а ријетко виђени гости су и писци, који не пружају готово никакву подршку једни другима.

- Човек се иначе у животу најчешће досети потребе за солидарношћу када је и сам у некој невољи. А пошто су и писци људи, иста ствар важи и за њих. Тек када се забрину да им нико неће доћи на књижевно вече, схвате да једни другима не иду на промоције - истакла је књижевница из Београда Јелена Ленголд.

Казала је да не разумије писце који се хвале да не читају књиге својих колега и говоре да им је књижевних промоција преко главе.

- Каква је то љубав према књижевности ако неко мисли да је толико изнад свега тога да му није више потребно да прати шта колеге пишу и како размишљају? Свако од њих вероватно мисли да је толико генијалан да више не мора да мери своје дело ни према коме другом - казала је Ленголдова.

Сматра да такав став води до закључка да у свему томе постоји огромна доза нарцисоидности и неозбиљности.

- Одлазак на књижевне вечери својих колега представља ствар лепог васпитања, пријатељског геста и разумевања, али и начин да сваки књижевник помогне сам себи - истакла је Ленголдова.

Да пустош и промаја владају у културним центрима у вријеме промоција истиче и бањалучки књижевник Миленко Стојичић.

 - Наших писаца има на академијама, у управним одборима, у којекаквим директоријумима, у дипломатским представништвима. Зашто би они ишли на "обичне" промоције у граду, када се свакодневно промовишу на вишем нивоу? Они су "елита", у траљама наводних знакова - казао је Стојичић.

Нагласио је да писци не иду једни другима на промоције због различитих комплекса, плашећи се да њихов колега не забљесне бар једну вече.

Да су ријетки људи који данас нешто раде због љубопитљивости, ентузијазма или из поштовања сматра и млади књижевник из Бањалуке Берислав Благојевић.

- Подршка, чак и она колегијална, готово да не постоји без неке скривене агенде и рачунице. То се односи и на књижевне вечери. Многобројни су разлози због којих писци не долазе на промоције својих колега, али то је немогуће елаборирати у неколико реченица. То говори много о односима међу књижевницима - закључио је Благојевић.

Удружење посјетилаца

- Постоји спас - увести хонораре за посјетиоце промоција! Дијелити велике друштвене награде и ордење ревносним посјетиоцима промоција књига. Основати удружење посјетилаца промоција, уважити бенефицирани радни стаж сталним, редовним посјетиоцима. Или, увести казне - избацити из Удружења књижевника сваког писца који није ишао на три промоције књига својих колега - предложио је Миленко Стојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана