Писци из РС на Сајму у Солуну

Александра Маџар
Писци из РС на Сајму у Солуну

Бањалука - Књижевници Ранко Павловић и Берислав Благојевић, као и историчар и професор Филозофског факултета у Бањалуци Жељко Вујадиновић путују у Грчку, да би представили Републику Српску на Сајму књига у Солуну.

Потврдили су ово на прес-конференцији одржаној јуче у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске. Ово је трећи пут да Српска представља књижевну сцену на Сајму у Солуну у организацији Министарства просвјете и културе РС и Народне и универзитетске библиотеке РС.

На једанаестој смотри писане ријечи од 8. до 11. маја учествоваће око 400 извођача у више од 200 различитих програма, презентација, дискусија и јавних читања.

- Једна од важних ствари је проширење културне сарадње са Грчком, а круна свега би била и повећање мобилности студената и наставника између Грчке и Српске. У овом домену размјене умјетника посјета сајмовима књига је нешто што се подразумијева - рекао је министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија.

Програм Републике Српске отвориће предавање "Сарајевски атентат 1914" Жељка Вујадиновића у петак, 9. маја, на Универзитету Македонија у Солуну.

- Покушаћу да на овом предавању укажем на све значајне ставке које се односе на овај историјски догађај. Друга страна приче је што су овакве манифестације увијек добре да се оствари међународна универзитетска сарадња - рекао је Вујадиновић.

Директор националне библиотеке Љиља Петровић-Зечић рекла је да ће осим овог предавања бити промовисана збирка поезије "Срце птице и срце човјека", коју су приредили за овај сајам. У корицама ове збирке поред Павловића и Благојевића своје мјесто је пронашла инспирација Предрага Бјелошевића, Олгице Цице, Јелине Ђурковић, Аљоше Љубојевића, Душана Праће, Ранка Рисојевића, Горана Врачара и Николе Вуколића.

- Пјесме заступљене у овој књизи су избор из савремене књижевности Српске. Промоција је заказана за суботу, 10. маја, када ће осим Благојевића и Павловића, о стању у књижевности у РС говорити и критичар Младен Весковић - додала је Петровић-Зечић.

На књижевницима је велика обавеза и одговорност, али и част што представљају Српску.

- Искрено се надам да ћемо представити не само нас који ћемо бити присутни, већ цјелокупно савремено стваралаштво РС. Избор који је штампан за ову прилику је најбољи начин да се то уради - казао је Благојевић.

Избор

- Сваки избор је тежак, јер морамо од свих домаћих књижевника одабрати одређени број. Покушавамо да задовољимо и географске границе, али и оне најважније границе квалитетне књижевности. Руководимо се наградама, признањима, актуелношћу, али дајемо шансу и младим ауторима. Избор је увијек шаролик и генерацијски и стилски - казала је Тања Ступар-Трифуновић из Народне и универзитетске библиотеке РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана