Писци и књига на маргини

Александра Маџар
Писци и књига на маргини

Бањалука - Хаотична ситуација у којој се налази писана ријеч, али и књижевници лично, проблеми са издаваштвом, преводима, биле су само неке од тема којих су се дотакли писци Републике Српске на округлом столу "Положај писца, књиге, издаваштва…", који је одржан у Народној и универзитетској библиотеци РС у Бањалуци.

Књижевници, представници издавача, библиотека и књижара истакли су да тешка материјална ситуација и неадекватна законска рјешења онемогућавају развој књижевности у Српској. Проблеми су се до те мјере нагомилали да потпуно паралишу књижевно стваралаштво.

- У области издаваштва остали смо без иједне јавне издавачке куће, изузимајући Завод за уџбенике и наставна средства у Источном Сарајеву. Без издавача смо посредством којег би држава могла утицати на унапређење стања у овој области - истакао је књижевник Ранко Павловић.

Он је указао на три могућа правца дјеловања како би се стање у издаваштву побољшало.

- У закону би требало да стоји да се објављивањем књига и других публикација могу бавити они који су регистровани за издавачку дјелатност. Утврдити проценат, па макар он био исказан и у најнижим вриједностима, да би се осигурало финансирање издавачке дјелатности - предложио је Павловић.

Додао је да би реализацију пројеката од националног значаја требало повјеравати издавачима који за то понуде најбоље услове и гаранције.

- У годишњем плану за идућу годину наше министарство требало би да одвоји 300.000 марака само за писце и књигу. Треба да се заштите ауторска права писца. Све библиотеке у РС требало би да могу купити књигу, а посебну пажњу треба посветити и преводу - казао је књижевник Здравко Кецман.

Организатор овог округлог стола је Управни одбор Подружнице књижевника Српске, Бањалука.

Ћутање писаца

- Овим књижевним сесијама се, прије свега, обраћамо огледалу јавности, а како би скренули пажњу, дијагностиковали превиде и наметнуте болести писцима и књигама! Ми смо трагично превиђени; системом друштве слијепе мрље избрисани са културолошке, умјетничке мапе - нагласио је књижевник Миленко Стојичић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана