Писац Павле Зелић освојио престижну награду у САД

Танјуг
Foto: танјуг

БЕОГРАД- Писац и здравствени стручњак Павле Зелић недавно је освојио престижну награду "Ворен Вестерберг" за 2021. годину која се додељује на Универзитету Емори у Атланти (САД), за своју причу "Велики Вакцинатор", коју је објавио на српском језику у оквиру збирке прозе "Дум-дум: приче које ће спасти свет" (2021), саопштио је издавач “Лагуна”.

Наведена збирка је објављена у јулу прошле године у "Лагуни", а награду пуног назива "Варен Вестерберг Глобал Хелт енд Артс Прајз", традиционално додељује споменути Универзитет који се сматра за један од најбољих у Америци у области здравствених наука и умјетности.

"Осетио сам да, осим опсежног рада у јавноздравственим комуникацијама и односима са медијима, могу више да урадим као уметник. Дакле, ове две страсти и професије сам спојио у овом делу фикције за коју се надам да ће натерати читаоце да размишљају и да се такође мало и забрину куда заиста можда иде овај наш лепи свет“, изјавио је лауреат награде Зелић.

Награђена прича "Велики Вакцинатор" је опомена смјештена у суморну блиску будућност, ново мрачно доба незнања и порицања науке које би се још увијек могло догодити ако се не уложи сав труд у едукација и саопштавање научних чињеница.

Награда је посвећена вези између здравља и умјетности на глобалном нивоу и за њу могу да конкуришу дјела из свих уметничких дисциплина, а поред јавног признања постоји и новчани износ.

Универзитет Емори овом наградом одаје признање члановима заједнице Емори који су створили иновативно дјело које повезује глобално здравље са гранама умјетности, писањем, музиком, филмом или другим креативним дисциплинама.

Павле Зелић борави већ годину дана на Еморију као носилац чувене стипендије "Хјуберт Хамфри" у оквиру Фулбрајтовог програма Стејт департмента да би се усавршавао у областима јавног здравља и комуникација, посебно у контексту пандемија и утицаја животне средине на здравље људи.

Поводом додјеле награде, организовано је и књижевно вече на енглеском језику, пред разноврсном међународном академском публиком из преко 20 земаља, на којем је представљен Зелићев рад у сфери литературе и везе са здравственим изазовима.

Његов сљедећи пројекат тиче се писања прича заснованих на студијама на Универзитету Емори и разним иницијативама у које је укључен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана