Писац који је комедијама исмијавао мане друштва

Srna
Писац који је комедијама исмијавао мане друштва

Један од највећих српских комедиографа свих времена Јован Стерија Поповић умро је 10. марта 1856. године, а нјегове комедије живе и данас.

Иако се сматра оснивачем српске драме, он је много важнији као комедиограф, јер се ту огледао нјегов кнјижевни талент.

Комедије "Лажа и паралажа","Тврдица", "Покондирена тиква", "Зла жена", "Женидба и удадба", "Кир Јанја", "Родолјупци", "Београд некад и сад" - и данас су редовне на репертоарима српских позоришта.

Јован Стерија Поповић је у својим комедијима исмијавао мане тадашнјег друштва, нарочито помодарство и надриученост.

Послије завршених студија права у Кежмарку у Словачкој, радио је као адвокат у родном Вршцу, потом је прешао у Србију и постао професор права на Лицеју, прво у Крагујевцу, па у Београду.

Као начелник Министарства просвјете Србије обавио је пионирски рад у организованју школства, покренуо иницијативу за оснивање Академије наука, Народне библиотеке и Народног музеја.

Учествовао је у организованју првог београдског театра који је отворен извођенјем нјегове трагедије "Смрт Стефана Дечанског". У почетку је писао под утицајем Лукијана Мушицког и Милована Видаковића, али је "Романом без романа" напустио романтичарску и авантуристичку књижевност.

У комедији, сматрају критичари, Стерија је надмашио све оно што је у српској кнјижевности створено прије њега.

Он је писац са великом књижевном културом; он је први објективно и критички посматрао савремени живот српског друштва.

У склопу обиљежавања 150 година од рођења и 100 година од смрти Јована Стерије Поповића у Новом Саду је 1956. године основан фестивал "Стеријино позорје".

И данас, овај фестивал, на коме позоришта из земље и иностранства учествују са делима српских и страних писаца важи за најзначајнију позоришну манифестацију у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана