Пиноче наручио убиство Пабла Неруде?

Танјуг
Пиноче наручио убиство Пабла Неруде?

Четири деценије послије смрти Пабла Неруде судија је наложио полицији да пронађе мушкарца за ког тужилаштво сумња да је отровао тог славног чилеанског пјесника.

Званични узрок смрти Пабла Неруде до сада је био рак простате. Адвокат Едуардо Контрерас, заступник оних који се залажу за поновно отварање случаја, крајем маја је објавио да нови докази указују на то да су добитника Нобелове награде убили агенти чилеанског диктатора Аугуста Пиночеа.

Контрерас је навео да доктор Серђо Драпер, који је првобитно свједочио да је био са Нерудом у тренутку смрти 23. септембра 1973. године, сада тврди да је још један љекар по имену Прајс био присутан.

Драпер је додао да више никада није видио "доктора Прајса" о ком иначе не постоји никакав траг у болничким досијеима.

Занимљиво је да се опис "доктора Прајса" као високог плавушана са плавим очима се уклапа у изглед Мајкла Таунлија, двоструког агента CIA-е који је сарађивао са чилеанском тајном полицијом током Пиночеове владавине, пренијела је агенција АП.

Таунли је ушао у амерички програм заштите свједока пошто је признао да је у Вашингтону и Буенос Ајресу убијао истакнуте критичаре Пиночеа.

Контрерас је истакао да је "важна чињеница да је то особа која је наредила давање ињекције", која је наводно усмртила Неруду.

Бивши Нерудин помоћник Мануел Араја, такође, вјерује да су пјесника отровали Пиночеови агенти. Тијело Пабла Неруде ексхумирано је 8. априла и очекује се извјештај међународне екипе форензичара. До сада се појавило неколико незваничних тврдњи које су ишле у прилог тези да је Неруда преминуо од рака простате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана