Пикасове графике оживјеле тридесете у Козарској Дубици

Александра Маџар
Пикасове графике оживјеле тридесете у Козарској Дубици

Козарска Дубица - Изложба графика Пабла Пикаса, умјетничких дјела сликара и рестауратора Викторије Рабжајеве и слика са мотивима ријеке Уне сликара Раде Бабића отворена је у хотелу “Цептер” у Козарској Дубици.

Посјетиоци су имали част да виде графике једног од највећих сликара, вајара, цртача и графичара 20. вијека из циклуса “Волард” које су настале тридесетих година прошлог вијека, као и поштанске марке инспирисане ликом и дјелом славног шпанског умјетника.

Отварању изложбе присуствовао је велики број поштовалаца умјетности из Козарске Дубице и других општина. Организатор изложбе је Туристичка организација општине Козарска Дубица у сарадњи са општинском управом.

Директор Туристичке организације општине Козарска Дубица Маријана Котур истакла је да поставка показује поштовање Дубице према сликарству.

 - Повезаност наше општине са Паблом Пикасом датира још од 1964. године када је Дубичанину Бошку Шиљеговићу на конгресу Комунистичке партије у Паризу дарован аутопортрет, Пикасова графика “Глава мушкарца” - подсјетила је Котурова и објаснила да у Дубици настављају традицију одржавања Међународне ликовне колоније.

Она је додала да је аутопортрет “Глава мушкарца” изложен у Народној библиотеци у Козарској Дубици и свакодневно доступан свим посјетиоцима и грађанима.

- Вечерас је и та слика изложена пошто је она била идеја водиља Туристичкој организацији општине Козарска Дубица при организовању изложбе - нагласила је Котурова и додала да је изложба организована поводом обиљежавања 27. априла - Дана општине Козарска Дубица.

Изложба у хотелу “Цептер” у Козарској Дубици за све посјетиоце биће отворена до 1. маја од 10 до 20 часова и продајног је карактера.

Изложено је и седам слика Раде Бабића са мотивима ријеке Уне, рађених техником уље на платну.

- Част ми је што су се моја дјела нашла у поставци са Пикасом и Викторијом. Циклус “Уна” је настајао постепено, са мањим прекидима, али та ријека која је мене опчинила својим слаповима и каскадама увијек је пред мојим очима и моја је најдража тема - нагласио је Бабић.

Викторија Рабжајева

- Викторијини радови су инспирисани Пикасом. Она је сјајна сликарка са јаким ауторским печатом, рестауратор у Ермитажу и са високим наградама за свој рад. Мајстор је широких и дубоких пејзажа из њеног завичаја, Републике Бурјатија у Руској Федерацији. Ти пејзажи су врло оригинални, рађени кратким потезима. Из њих се осјећа топлина и љубав с којом је осликан завичај - рекао је Раде Бабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана