Пикасове фигуре и Далијеви призори

Aгенције
Пикасове фигуре и Далијеви призори

Београд - Отварање изложбе 50 оригиналних графика Пабла Пикаса, Салвадора Далија, Хуана Мироа и Антонија Тапијеса под називом "Четири мачора" у галерији "Њу момент" донијело је у Београд дух Шпаније и модерне, јавиле су агенције.

Изложба представља графику као медиј неких од најзначајнијих умјетника савременог доба, а избор дјела сачинили су колекционари Лазар и Жива Вујић из Љубљане, који су уједно и власници свих графика.

На изложби су представљени и радови из посљедњег периода Пабла Пикаса када му је графичка плоча служила попут дневних записивања медитација старца уз вјечиту љепоту женског тијела и ероса.

Франсиско де Мигел Алварес из Амбасаде Шпаније у Београду истакао је да му је драго што види ове графике на којима се види велики квалитет радова и дух аутора.

Теоретичар умјетности Мишко Шуваковић рекао је да ова изложба представља велике мајсторе велике модерне.

- Ту су Пикасове женске фигуре, Далијеви призори, Миро са својом сексуалном несвјесношћу и Тапијес који је слику, цртеж или графику поставио као полигон перманентног истраживања - рекао је Шуваковић.

Власник "Њу момента" Лазар Сакан објаснио је да је изложба добила име по чувеном барселонском кафићу "Елс 4 Гатс" - Четири мачора", што у каталонском сленгу значи "њих неколико", познатом стјецишту креативних потенцијала из кога је потекао модернизам.

- Ова галерија је већ више од 30 година место окупљања "њих неколико" који су обележили креативну сцену на овим просторима - нагласио је Сакан.

Дјела највећих шпанских мајстора посјетиоци галерије имаће прилику да виде до 10. октобра. Улаз на изложбу је слободан.

Звијезде на отварању

На отварању изложбе били су глумци Милица Зарић, Бранислав Лечић, пјевачица и глумица Снежана Савић, редитељ Здравко Шотра, списатељка Исидора Бјелица, сликар Циле Маринковић и друге личности из културног и јавног живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана