Пикасова графика која се чува у Козарској Дубици је аутентично дјело

Klix.ba
Пикасова графика која се чува у Козарској Дубици је аутентично дјело

Дјело Пабла Пикаса које се чува у Народној библиотеци у Козарској Дубици је аутентично, потврдила је за klix.ba Данка Дамјановић, историчарка умјетности.

Ову графику славни шпански сликар уручио је члану југословенске делегације Бошку Шиљеговићу током Конгреса Комунистичке партије у Паризу, који је одржан од 14. до 17. маја 1964. године. "Човјек с брадом" је једино познато Пикассово дјело у Босни и Херцеговини.

"Шиљеговић се пред крај свог живота повукао да живи у Козарској Дубици и ову графику је оставио библиотеци. То је оригиналан отисак са плоче. Израђен је тако што је негатив премазан бојом, у овом случају тушем, провучен кроз посебну машину, а онда је отиснута графика", објашњава Дамјановић.

Истиче да је ово Пикасово дјело заправо непроцјењиве вриједности.

"Према свјетским стандардима, вриједност умјетничких дјела се процјењује једном годишње. Међутим, овдје се ради о дјелу које спада у нулту категорију, за коју се не може урадити процјена у новцу", напомиње Дамјановић.

Пабло Пикасо је мјесец дана прије Конгреса Комунистичке партије у Паризу одлучио припремити различите графике за чланове делегација, а народни херој Бошко Шиљеговић је преузео графику за југословенску делегацију. Шиљеговић је дубички револуционар и некадашњи шеф кабинета Јосипа Броза Тита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана