„Петријин венац“ најбоља представа на Театар фесту „Петар Кочић“

Миланка Митрић
Foto: Дејан Ракита

Бањалука – Најбоља представа у цјелини на 24. Театар фесту „Петар Кочић“ је комад „Петријин венац“, у продукцији београдског „Атељеа 212“, саопштио је жири којег чине глумица Јасна Диклић и редитељке Милица Краљ и Ђурђа Тешић.

Представа је настала по мотивима истоименог романа Драгослава Михаиловића, у драматизацији Миле Машовић Николић и режији Бобана Скерлића.

- Представа која говори о судбини жене у патријархалном друштву у сваком сегменту (колективна глумачка игра, сценографско и костимографско рјешење у складној режији и аутентичној драматизацији) показала је високи умјетнички ниво остваривши снажно емотивно дејство – саопштила је вечерас редитељка Милица Краљ у образложењу жирија на свечаној додјели награда у Народном позоришту Републике Српске.

Од ове године, као умјетнички предмет који представља награде, добитницима је уручена  статуета Петра Кочића (по узору на Кочићеву статуу у Бањалуци), која је дјело вајара Бојана Микулића, стално запосленог у Народном позоришту РС.

Награда за најбољу режију додијељена је Ани Вукотић, за режију представе „Шћери моја“, Црногорског народног позоришта, ауторке Маје Тодоровић.

- У представи која се бави положајем жене у друштву и односа према женском идентитету, редитељка Ана Вукотић показала је вјештину у компоновању сложених театарских елемената савременог текста, једноставне, а дубоке глумачке игре, и сликовитог визуелног позоришног језика – објаснио је жири.

Признање за најбољу глумицу равноправно дијеле Марта Бјелица, Јована Гавриловић и Милица Михајловић за улогу Петрије у представи „Петријин венац“.

- Награда се додјељује због изузетне појединачне, а суштински заједничке креације лика Петрије у различитим животним периодима – навео је жири.

Према одлуци жирија, најбољи глумац на овогодишњем фестивалу је Борис Шавија, који је награду добио за улогу Недељка Боројевића у представи „Југославија, моја отаџбина“, која је копродукција Гледалишча Копер и Позоришта Приједор.

Представа је настала по истоименом роману Горана Војновића, а у режији Марка Мисираче, док су за драматизацију заслужни Иван Велисављевић и Александар Новаковић.

- У представи која поставља болно актуелна питања, снажно, надахнуто и бескомпромисно Борис Шавија је креирао лик Недељка – истиче жири.

Посебна награда за глумачку партнерску игру, према одлуци жирија, припала је глумици Милени Зупанчич и глумцу Миодрагу Микију Крстовићу за улоге Соње и Милоша у представи „Цемент Београд“.

Ова представа рађена је у продукцији Београдског драмског позоришта, инспирисана је драмом Хајнера Милера, рађена по тексту Милана Рамшака Марковића и режији Себастијана Хорвата.

- У специфичном сценском језику представе, партнерска глумачка игра Милене Зупанчич и Миодрага Микија Крстовића, ослоњена на документаристичка глумачка средства, оставља снажан утисак и подстиче на размишљање о теми старости, усамљености, пролазности, али и снази заједништва – истиче жири.

Жири је, такође, одлучио да поред награда које се додјељују сваке године, ове године уручи награду за сценски покрет, те је додијели Соњи Вукићевић за представу „Шћери моја“.

- Надахнут, маштовит, промишљен сценски покрет допринио је високом умјетничком домету представе – сматра жири.

Радио-телевизија Републике Српске и ове године додијелила је награду „Корак у храброст“, за најхрабрији искорак у умјетничком промишљању. Према одлуци жирија у чијем саставу су били Јелена Којовић Тепић, Татјана Бурсаћ и Ернест Завила та награда припала је глумцу Мирку Влаховићу за улогу књаза Николе у представи "Шћери моја" Црногорског Народног позоришта.

- У времену кад се женама поново доводи у питање елементарно право на одлучивање о властитом тијелу, кад жене говоре наглас, али их претежно слушају само друге жене, један изванредни глумац, из земље коју обично доживљавамо као врло патријархалну, доноси нам улогу оца женског дјетета који је спреман да погази све што његов наслијеђени хабитус јесте и мора да буде и покаже како се воли.

Маестралном игром, Влаховић нам је одржао позоришни час о томе шта отац, мушкарац треба да буде и јуче и данас и увијек - назначено је у објашњењу одлуке жирија.

Овогодишњи Театар фест одржан је под слоганом „Снага земље“, а у оквиру такмичарског програма одиграно је шест представа, које је, водећи се мотивима снаге и усуда, изабрала селекторка Слађана Зрнић, првакиња драме Народног позоришта Републике Српске.

Након свечане додјеле награда, програм затварања фестивала настављен је концертом „Музика кроз вијекове“, у извођењу оперских солиста Саре Вујошевић Јовановић и Дмитрија Гриниха, уз клавирску пратњу Амира Џаковића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана