Пети пјеснички сусрет на штанду Српске

Срна
Пети пјеснички сусрет на штанду Српске

Београд - На Међународном сајму књига у Београду вечерас је на штанду Републике Српске одржан Пети пјеснички сусрет на којем су стихове говорили пјесници из Србије, Црне Горе и расијања.

Пјесник Благоје Баковић рекао је за Срну да није случајно што на штанду Српске пише "Пиши као што говориш – ћирилицом" и да сваки православац када види то слово "Ћ" треба да се сјети да је српски народ објединио и вјери привео Свети Сава.


"Ћирилицу и светосавље нарочито треба данас неговати кад смо пред великим искушењима, када је велики неум почео да влада светом, када се исељавају цели народи и када смо постали свесни лицемерја такозваног међународног поретка", навео је Баковић.

Он је додао да је Република Српска скупо платила "своје име и презиме" и оно што она представља.

Књижевник Александра Михајловић рекла је да је у издању "Еврођунтија" изашао њен роман "Кроз прстохват цимета", који има двије паралелне приче.

Једна прича је о Наталији Обреновић која се упокојила далеко од Србије, надомак Париза и, како је навела Михајловићева, њен дух лута тражећи Србина којем ће да се исповиједи. Друга прича има три јунака, а један од њих добија од Наталије "Писмо боје цимета" и тај мушкарац данашњице се, захваљујући писању Наталије Обреновић, сналази у свакодневном животу.

Осим Баковића и Михајловићеве, на штанду Српске своје стихове су вечерас говорили и Боривој Рашуо, Милица Лилић Јефимијевић, Ранко Рисојевић, Милан Михајловић, Ранко Прерадовић, Миодраг Јакшић, Раде Стојановић, Ратко Поповић и други.

Осим пјесника из Србије, Црне Горе и дијаспоре, њих укупно више од 30 вечерас је говорио и гост из Румуније Адријан Алуј Георгиј.

Боривој Рашуо је прочитао своју пјесму "Србија" посвећену Новаку Ђоковићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана