Петар Пан отишао у костиму Капетана Куке

Приредила: Мирна Пијетловић
Петар Пан отишао у костиму Капетана Куке

Београд - Кажу да највећи умиру на сцени. Ми знамо да је он био највећи. Никада нисмо могли да идемо у корак са њим, морали смо да трчимо. Он би за један дан урадио колико нико од нас не може да замисли, а сваког дана је долазио у "Буху" са онолико снова колико неки људи немају ни за цео живот.

Овим ријечима су се колеге из београдског Позоришта "Бошко Буха" опростиле од свог омиљеног глумца Милорада Мандића Манде који је преминуо прекјуче, у 55. години, на сцени Установе културе "Вук Караџић" у Београду током извођења монолога Капетана Куке. Нагло му је позлило на претпремијери дјечије представе "Петар Пан". За то вријеме у публици је била и његова супруга Анастасија Ања Мандић која је, чим је глумац пао, потрчала на сцену. Нико није могао да претпоставља да Манда игра посљедњу улогу.

- Манда је заспао у костиму Капетана Куке, али ми знамо да је он био Петар Пан, вечити дечак који је много желео, много сањао и који је непрестано летео. Зато, ипак, и даље не верујемо да није више са нама, и обраћамо му се директно, јер знамо да може да нас чује: Мандо, хвала ти, волимо те и чуваћемо те! И чуваћемо наше позориште! - написале су глумчеве колеге из "Бухе".

Изненадна Мандина смрт затекла је бројне колеге и пријатеље.

- Са 55 година и каријером какву је имао, Манда је оставио дубок траг и у позоришту, и на филму, и на телевизији - оцијенио је бивши директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић.

Ако би укратко, једном ријечју требало да каже по чему ће памтити Манду, Зеленовић каже да су то оптимизам и ведрина које је Мандић исказивао при сваком сусрету.

Редитељ Срђан Драгојевић замолио је путем "Твитера" медије да му дозволе да у миру оплаче свог пријатеља.

- Није прошло сат од смрти мог драгог пријатеља, а новинари не престају да зову. Најлепше Вас молим, моја жалост је моја приватна ствар - написао је Драгојевић.

Од Манде се ријечима опростио и новинар и писац Вања Булић.

- Он је један од најбољих људи које сам познавао, а ког сам одлично упознао током снимања филма "Лепа села лепо горе" - рекао је Булић.

Он је писао сценарио за филм који је режирао Срђан Драгојевић, а Манда је глумио лик Виљушке.

- Ово је искрено губитак на шире. Консолидовао је позориште "Бошко Буха". Кад се погледа уназад - богатство, један диван пријатељ - рекао је Булић.

Глумац Бојан Перић каже да је остао без текста када је чуо вијест.

- Стварно сам затечен. Отишао је херој мог детињства, мог одрастања. Манда је био једина позната личност са којом сам се сликао као мали, он и Бранко Коцкица су били јунаци мог детињства - изјавио је.

Бројне колеге опраштају се од Мандића путем друштвених мрежа.

Ријечима "С оне стране туге" Бранислав Трифуновић изразио је свој жаљење за колегом. Глумица Маријана Мићић написала је на свом "Твитер" профилу: "Боже, има ли краја?!".

- Треба ми пуно снаге за све ово. Седам година играња изванредне представе "Диван дан", дружења, смеха, хиљаде пређених километара, срасли за наша два места у комбију. Све то треба сместити сад, упаковати, разумети и ПОВЕРОВАТИ да га нема више. Имала сам ту животну привилегију, надам се срешћемо се тамо негде, то остаје! - записала је глумица Сузана Петричевић.

Поред бројних колега који су се емотивним порукама у медијима и на друштвеним мрежама опраштали од Манде, телеграме саучешћа његовој породици упутили су, између осталих, и предсједник Републике Српске Милорад Додик, као и државни врх Србије са предсједником Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем на челу.

- Да је ријеч о изузетној личности и врсном глумцу говоре и бројне одигране улоге на филму, у позоришту и серијама којима је дао посебан печат и као такве ће остати као трајно надахнуће и инспирација поклоницима филмске умјетности - наводи се у телеграму предсједника Српске.

А да је био велики глумац кога ће публика вјечно памтити свједоче бројне улоге и реплике у филмовима, серијама и позоришним представама које се свакодневно понављају. По сопственом признању, нема никог са ким није желио да ради, нити оних који нису хтјели да раде са њим.

Као млад глумац играо је у серији "Вук Караџић" поред Микија Манојловића и Александра Берчека, а тада га је, како каже, редитељ те монументалне серије Ђорђе Кадијевић научио да само онај ко чека може да се бави глумом.

Водећи популарни шоу "С оне стране дуге" током деведесетих година постао је телевизијска икона за дјецу, коју је опчинио питањем: "Да ли си се заљубишка?", а на које је требало одговорити са "тамба" или "ламба", односно да или не. У том шоуу Манду је први пут упознала и српска глумица Слобода Мићаловић, која је са својом кћерком гледала посљедњу Мандину представу и била једна од првих који су потрчали на сцену да му помогну.

Глума је за Мандића била бескрајно трагање за правом мјером којом ће градити лик који тумачи, а аплауз публике, коментар случајног пролазника доживљавао је као нешто што пуни батерије глумца.

- По мени је суштина да направиш нешто што ће да остане генерацијама. Не као узор или икона, него да буде идеја на којој ће се после градити. И као човек и као глумац морам да будем искрен и отворен, нема никаквих тајни, нема скривених намера. Бити лицемер у овом послу је катастрофа. Или га радиш или не радиш. Кад ме сретне неко ко је пре двадесет година пратио дечју емисију коју сам радио, прво ме забрине колико сам матор, а онда ме врати у то време кад сам био млад, и буде ми драго. Видим да је и он запамтио нешто, јер сам несебично делио своја искуства са свима - написао је о себи Мандић, који је своје органе раније завјештао у донаторске сврхе.

Мандић ће бити сахрањен сутра у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, саопштило је Позориште "Бошко Буха", на чијем челу је био. Опијело почиње у 13.30 часова у цркви Светог Николе на Новом гробљу. Претходно ће у 11 часова на Великој сцени Народног позоришта у Београду бити одржана комеморација.

Опроштај пјесника Тоде Николетића

Оде наш брат

и принц дечјег срца.

Стао је сат

и десет малих гусара грца.

Сутра ће представе и фестивали

и нови плануће дан.

Фалиће тај клинац мали

Фалиће Петар Пан.

Ал рачунамо да је са нама

где год да крене банда.

Живот је најлепша драма

Живот се зове Манда.

И у сазвежђу ма ком

сада је са Звончицом.

ТВОЈ БРАТ, ТОДЕ

Са Батом и Гагом

Легендарни Велимир Бата Живојиновић, Драган Николић и Милорад Мандић Манда, великани српског глумишта, умрли су у јако кратком року. Занимљиво је да су се заједно појавили само у ТВ серији "Бољи живот" и филму "Ивкова слава". 

УЛОГЕ

"Лепа села лепо горе" - Виљушка

"Мртав 'ладан" - Радован

"Село гори, а баба се чешља" - Милашин

"Купи ми Елиота" - Мон Блан

"Рингераја" Пера Мацузић

Смрти на снимању и у театру

Неки славни умјетници толико су били посвећени послу да су сваки тренутак проводили радно, на сцени или на екрану, све до смрти. Глумац Миодраг Андрић умро је прије 27 година на сличан начин као Манда, добио је излив крви у мозак за вријеме представе "Три мускетара" у Глини у Банији. Комичар Ред Фокс је изненада доживио срчани удар на сцени током пробе ситкома "Краљевска породица" 1991. године. Смрт глумице Едит Вебстер је толико бизарна да изгледа као да се одиграла у једном од њених комада. Глумица је умрла док је глумила смрт свог лика. Џон Ритер је колабирао на сету серије "8 Simple rules for dating may teenage daugther " 11. септембра 2003. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана