Петар Меселџија објавио књигу “Легенда о Баш-Челику”: Путовање у митско срце древне бајке

Б. П.
Петар Меселџија објавио књигу “Легенда о Баш-Челику”: Путовање у митско срце древне бајке

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Систем комикс” је у финишу године публику обрадовала новим издањем аутора Петра Меселџије, илустрованом књигом “Легенда о Баш-Челику”.

Ова илустрована књига је Меселџијин вишегодишњи пројекат и чудесно путовање у домен митолошког и архетипског истраживања древне бајке сликом и ријечју. Заснована је на познатој српској народној приповијеци “Баш-Челик”. Ову древну бајку можемо наћи и у руском фолклору под именом “Марја Моревна”, али у мало другачијем облику због историјско-културолошких разлика између ова два народа.

Меселџија каже да та фасцинантна сличност, као и архаични тон приповијести, те чињеница да током својих читања и истраживања није наишао на причу исте врсте у насљеђу других европских народа (што не значи да не постоји у неком измијењеном облику), га је навела да помисли да је ова бајка далеки одјек или остатак древног словенског, односно индоевропског мита.

- Интуитивно сам посегнуо за изворима инспирације из културе и уметности источне и југоисточне Европе. Првобитни подстицај за стварање контура света у којем ће се моја прича одвијати дошао је од двојице великих руских уметника, Виктора Васњецова (1848-1926) и Ивана Билибина (1876-1942). У потрази за адекватном визуализацијом ликова, поготово главних, инспирацију сам потражио на сликама Паје Јовановића (1859-1957) и Уроша Предића (1857-1953), два велика српска мајстора - рекао је Меселџија.

Будући да је умјетник и велики љубитељ класичне европске умјетности и модерне англосаксонске илустрације, додатну инспирацију и подршку пронашао је у умјетничким дјелима мајстора сликарства и илустрације као што су Рембрант, Герард Терборх, Аксели Гален-Калела, Вилијам Вотерхаус, Џон Сингер Сарџент, Хоаким Сороја, Норман Роквел, Артур Ракам, Френк Фразета, Елен Ли и многи други.

Осим визуелне умјетности и архитектуре Меселџија се инспирисао и слушајући музику Александра Бородина, Николаја Римског-Корсакова, Едварда Грига и њима сличних композитора. Меселџија је рођен 1965. године у Новом Саду, у Србији. Каријеру је започео 1981. стрипом “Крампи” у “Стрипотеци”, а касније је услиједио низ кратких стрипова и рад на “Тарзану”. Дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду, на одсјеку за сликарство, а током 199., преселио се у Холандију. Убрзо затим престаје да ради стрипове и посвећује се потпуно илустрацији и сликарству.

Илустровао је књигу “Краљ Артур и витезови Округлог стола” те сарађивао на књигама “Прогнана бића: српска митологија” и “Српске народне бајке”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана