Пет романа у ужем избору за награду "Владан Десница"

Танјуг
Пет романа у ужем избору за награду "Владан Десница"

БЕОГРАД - Пет романа налази се у ужем избору за књижевну награду "Владан Десница" - "Лаконоги дан" (Архипелаг) Јелене Ленголд, "Кољка и Сашенка" (Архипелаг) Угљеше Шајтинца, "Кад ђаволи полете" (Лагуна) Владимира Кецмановића, као и "Папир" и "Иконостас" Горана Петровића (Лагуна), саопштено је данас у Атријуму Народне библиотеке Србије.

У сусрету са медијима, управник библиотеке др Владимир Пиштало и академик Душан Ковачевић осврнули су се на избор награде за најбољи роман 2022. године и потврдили да ће победник бити саопштен на почетку лета 21. јуна на локалитету НБС на Косанчићевом венцу.

Пиштало је подсетио да је Награда за најбољи роман "Владан Десница" установљена у Народној библиотеци Србије 2022. године, када је и додељена први пут писцу за децу Дејану Алексићу за његов дебитантски роман "Петља" (Лагуна).

Управник НБС и оснивач признања истакао је да је Владан Десница за њега био један од пет најбољих писаца целе бивше Југославије и њене културе, те открио да је аутор био веома опседнут светлошћу, на шта указује и његов антологијски роман "Прољећа Ивана Галеба" са поднасловом "игре прољећа и смрти", што је требало да буде изворни назив.

"Наша установа Народна библиотека Србије такође је веома везана за светлост, а награда "Владан Десница" је данас таква да јој се убедљиво највише верује, јер се никако не може кривотворити.

Није пристрасна, могу људи звати и покушавати нешто за лауреата, не вреди. Ипак је ово једина награда коју писци деле писцима.

Тако да овде писци одлучују о ономе што најбоље знају, о писању", закључио је Владимир Пиштало. Награда се додељује најбољем роману који је први пут објављен у току претходне календарске године и додељује је жири састављен од девет истакнутих писаца којим председава драмски писац, сценариста, редитељ и академик Душан Ковачевић.

Награду чини и новчани део у вредности од 12.000 евра. Ковачевић је изразио да му је изузетна част да буде међу девет истакнутих књижевника у жирију, где по правилу свако од њих предложи по седам романа, и тако долазе до пет наслова у ужем избору.

Наш највећи драмски писац је издвојио необичност да је Горан Петровић у конкуренцији са оба најновија романа "Папир" и "Иконостас", као реткост у било којем избору за награде, где се сада практично такмичи са самим собом. Ковачевић је подсетио да постоји намера да се локалитет срушене Народне библиотеке на Косанчићевом венцу претвори у један Меморијални центар, и позвао све да дођу 21. јуна од 12 сати на свечану доделу награде "Владан Десница", на Светски дан музике" и дан са највише светлости у години

. Идентичан жири је и ове године, а то су све награђивани писци: академик Душан Ковачевић (председник жирија), Владан Матијевић, Владимир Табашевић, Љубица Арсић, Милисав Савић, Мирјана Митровић, Енес Халиловић, Вуле Журић и Дејан Стојиљковић. Владан Десница (Задар, 1905 - Загреб,1967) био је српски и југословенски књижевник, са најпознатијим делом, романом “Прољећа Ивана Галеба” (1957), који је писао пуних 25 година

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана