"Перзеиде" на "Заплету" у Бањалуци: Потресна прича о насиљу над женама

Mиланка Митрић
"Перзеиде" на "Заплету" у Бањалуци: Потресна прича о насиљу над женама

Бањалука - Приче које бивају оживљене у позоришним представама увијек помјере нешто у нама, а највише загребу у нашу суштину онда када су одраз живота самог, када приказују оно што је бољка свијета у којем живимо, особа које познајемо или чак особа које и сами јесмо.

Једну од таквих прича доноси представа "Перзеиде" Народног позоришта Мостар, која је одиграна синоћ, четврте такмичарске вечери 15. међународног фестивала глумца "Заплет" у Градском позоришту "Јазавац".

"Перзеиде" приказује потресну, емотивну, тешку причу о насиљу над женама, о фемициду и о животу у свијету у којем жена, која трпи насиље у браку и остаје скоро па сама чекајући спас, се нада да ће њен насилни муж се промијенити бивајући заробљена са собом и с њим. Потресна и страшна прича је свакодневица, а сузе које је публика пустила на представи само су једна врста суочавања, препознавања и гледања у очи нечему од чега никако не треба да скрећемо поглед у нашој стварности и о чему сви озбиљно треба да говоримо и стално тражимо начин да мијењамо.

Осим што даје глас женама које га нису имале, представа, настала по тексту Емине Ковачевић, а у режији Кармен Обрдаљ, приказује и једну причу о женском пријатељству, инспирисану Телмом и Луиз, како је сама режисерка објаснила.

Обрдаљева, која је првенствено филмска режисерка, о првој представи коју је режирала рекла је да је то било једно занимљиво путовање, о важној теми и да је оно што су направиле нека верзија Телме и Луиз у Мостару.

- Дотакле смо се филма Телма и Луиз и хтјеле смо то да поставимо и кренуло је од тога да то локализујемо - навела је она.

Глумица Гордана Бобан, која је играла Селму у представи, истакла је да јој је ово друга сарадња са Народним позориштем у Мостару и да јој се текст допао од прве верзије. Како је објаснила, од почетка је прича рађена тако да њене суштина и идеја буде што више схваћене, почевши од рада за столом, гдје је растумачено како и зашто жена остаје у ситуацији у каквој се нађе.

- Мислим да смо направили добру и потресну представу, коју би требало да види велики број младих жена прије свега, али и жена свих доби - рекла је она.

Фатима Казазић, која тумачи лик Луције, рекла је да је играти један овакав лик одговорност прије свега, а у овом случају та одговорност је била већа, јер, нажалост, у представи је обрађена једна тема која је свеприсутна.

- Мени то тешко пада као младој жени. Процес истраживања био је прилично мучан за све нас. Тема којом се бавимо заправо је суровија у она четири зида, нажалост - објаснила је она и додала да су сви они заједно на сцени били прави партнери.

Улогу Асима у представи игра Саша Оручевић, а сам глумац рекао је да је одговорност велика била да игра у представи о фемициду.

- Желим да захвалим, прије свега, Емини, која је у овој представи показала да нису сви исти, када се ради о мушком роду. То је млада екипа која је знала шта хоће. Вјерујете да је велика част радити са ове двије велике колегинице, јер на почетку смо одмах почели заједно да дишемо и да створимо ову причу. Свјесни смо и да су се након ове представе десиле грозне ствари. Ја се надам да, ако успијемо бар нешто да промијенимо овом представом, ми ћемо бити задовољни. Ми смо ту и бавимо се овим послом да бисмо мијењали неке ствари - рекао је Оручевић.

Посљедња такмичарска представа "Браво за кловна" Народног позоришта Суботица, која је ауторски пројекат Миње Пековић, биће одиграна вечерас од 20 часова.

Фестивал "Заплет" биће затворен сутра када ће бити приказан филм "Самотњак" о Славку Штимцу, одржан разговор с њим и промовисана монографија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана