Перл Бак: Књижевница из кинеског свијета овјенчана Нобелом

Срна
Перл Бак: Књижевница из кинеског свијета овјенчана Нобелом

БИЈЕЉИНА - Америчка књижевница Перл Сајденстрикер (1892-1973), позната по мужевљевом презимену Бак, добитница Нобелове награде за књижевност за серију романа из кинеског живота, рођена је на данашњи дан 1892. године.

Бакова, која је имала и кинеско име - Сај ДЖенджу, писала је књиге за дјецу и есеје. Као кћерка мисионара дуго је живјела у Кини. 

Послије Другог свјетског рата основала је Фондацију "Перл Бак" за помоћ дјеци америчких војника који су служили у Азији. 

Тој фондацији је 1967. године тестаментом оставила највећи дио прихода од књига - више од седам милиона долара. 

Написала је романе: "Добра земља", "Синови", "Змајево сјеме", "Растурени дом", "Мајка", "Изгнанство", "То поносно срце", "Обећање", "Павиљон жена" и "Божур". 

Прво је научила кинески језик, а тек накнадно енглески. 

Писала је романе, приповијетке и приче за дјецу. У књижевности се јавља романом "Источни вјетар, западни вјетар", а њено најпознатије дјело је роман "Добра земља", за који је награђена Пулицеровом наградом. 

"Добра земља" је први дио трилогије која се наставља романима "Синови" и "Растурени дом". 

Написала је још једну трилогију која почиње романом "Змајево сјеме", књизи о утицају кинеско-јапанског рата на породицу Линг Тан, која се под притиском страхота у окупираном Нанђингу морала придружити герилцима, затим "Обећање", те завршну књигу трилогије "Павиљон жена", који обрађује друштвене норме патријархалне Кине. 

Њен посљедњи незавршени роман "Вјечно чудо" откривен је тек 2013. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана