Перица Ивановић, сликар, о изложби инспирисаној јазавцем и Давидом: Симболи људи и времена

Илијана Божић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Јазавац и Давид, препознатљив по гуњу и шубари, симболи људи и времена, на сликама Перице Ивановића шетају бањалучким улицама, сједе крај старе фонтане, плове Врбасом у дајаку, једу ћевапе “Код Мује”, чекају кориду док их будним оком прати њихов творац Петар Кочић.

Поставка на којој су главни јунаци јазавац и Давид, а која носи назив “Јазавац у Јазавцу” први је програм 15. Међународног фестивала глумца “Заплет опен”, а биће отворена у понедјељак од 19 часова у холу Градског позоришта “Јазавац”. Публика ће ову интересантну изложбу, која је продајног карактера, моћи да погледа до краја мјесеца. Перица Ивановић је препознатљив по совама које су доминантан мотив на његовим сликама, а овај пут у центру се нашао јазавац. У разговору за “Глас Српске” Ивановић је испричао да са ГП “Јазавац” сарађује од самог почетка рада овог театра, те да је идеја о изложби одувијек постојала, али да се ове године све посложило да јазавца уведу у “Јазавац”.

- Публика ће читати са слика, али Давид је онај на страни правде, а јазавац баш и не. На сликама њих двојица иду заједно баш као и у Кочићевом дјелу. Јазавац је онај који из Давидовог џака узима оно што није његово. А то је садашњица. Прошло је 120 година откад је Кочић писао “Јазавца пред судом” и ништа се није промијенило - испричао је Ивановић.

Како је казао, ипак вјерује да у свијету постоји више добрих људи него злих.

 - Убијеђен сам у то. Тако и у пословима и у животима људи више је добрих ствари, само што је човјек преоптерећен па те добре не примјећује - објаснио је он.

И не само да на његовим сликама јазавац и Давид сједе “Код Мује” на ћевапима, њих двојица иду из самостана Марије Звијезде гурајући старо пиво и сир “трапист”, а интересантна је и слика на којој пишу књигу исписујући оно познато Кочићево: “Ко искрено и страсно...”, а како је Ивановић рекао, опис те слике би могао бити “Можда је и касно”. Ова два симпатична јунака на једној слици читају књигу и тјеше један другог, јер је “Кочићев збор”, а они опет нису позвани.

Слика која је на плакату поставке носи назив “Полиграф и параграф”, а јазавац је тај који је на полиграфу. Ивановић је кроз топле и ведре боје на сликама дочарао бајковиту атмосферу и приказао друштвену свакодневицу, те тако на неки начин дао критику доба у којем живимо.

- Јазавац и Давид на овим сликама су симпатични ликови, али представљају двије супротне стране. Међутим, на неким мјестима су и у добрим односима, што ће публика моћи и да види - навео је он.

Како је казао, ове слике имају ноту дјечијег промишљања јер и он сам, док стварам осјећа се као дијете.

- Кад кренем да сликам, осјећам се као дијете које је стекло вјештину да може да представи оно што носи у себи. Волим оно што радим и у том процесу стварања ни о чему другом не размишљам. Сликање ми даје позитивну енергију - закључио је Ивановић.

“Чувари вјере”

Перица Ивановић је истакао да тренутно осликава манастире, а радни назив циклуса је “Чувари вјере”.

- На тим сликама су неки од наших најљепших манастира, а ријеч је о тридесетак радова - рекао је он.

Међу њима су препознатљиви манастири Крка, Моштаница, Липље и други.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана