Перформанс умјесто фестивала, пјесници без награда

Александра Глишић
Перформанс умјесто фестивала, пјесници без награда

Источно Ново Сарајево - Јубиларни, 15. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе од тродневне манифестације претворен је у перформанс који је јуче одржан у Источном Новом Сарајеву.

Манифестација је требало да буде одржана од 14. до 16. децембра под слоганом "Пјесмарица Петру Кочићу" у част 100. годишњице Кочићеве смрти. Умјесто тога јуче су умјетнички директор фестивала Витомир Митрић, пјесникиња Дара Секулић и глумац Илија Мимић одржали перформанс и прочитали имена награђених пјесника.

- Због одлуке Министарства просвјете и културе РС да ове године смањи износ средстава за суфинансирање манифестација културе приморани смо да откажемо одржавање фестивала. Резултати конкурса објављени су непосредно пред сам фестивал, када је велики дио програма већ био осмишљен и испланиран - каже Витомир Митрић.

У Министарству просвјете и културе РС истичу да су претходних година редовно подржавали Међународни фестивал поезије за дјецу и младе, али и друге пројекте које реализује "Форум театар".

- Ријеч је о квалитетној манифестацији која његује и популарише књижевно стваралаштво код дјеце и младих кроз бројне промоције, дружење са занимљивим гостима и конкурсе за дјечије стваралаштво. Међутим, сходно расположивим средствима ове године смо издвојили средства за седам манифестација које имају дугу традицију и континуитет те које, прије свега, имају значај за Републику Српску - образложили су у министарству одлуку.

Додају да ће у наредном периоду један од стратешких циљева министарства бити утврђивање критеријума на основу којих ће се јасно одвојити манифестације и пројекти у култури који су значајни за своју локалну заједницу и регију у односу на оне које те оквире превазилазе.

Витомир Митрић подсјећа да је основна идеја фестивала поезије да генерација значајних и остварених пјесника за дјецу и младих стваралаца учествују заједно на фестивалу.

- Недопустиво је да министарство на крају године донесе овакву одлуку и на тај начин директно угрози пјесничко стваралаштво за дјецу и онемогући најмлађима значајан сусрет са пјесницима и пјесничким стваралаштвом - сматра Митрић.

"Форум театар" из Источног Сарајева, који организује фестивал, ове године је расписао међународни конкурс за дјецу и младе под насловом "Пјесмарица за Петра Кочића". Намјера организатора је била да дјецу и младе из ширег простора српског језика поведе путевима лирског и родољубивог Кочићевог књижевног дјела. Ученицима основних и средњих школа путоказ ће означити крај приповијетке "Мећава", њен одјек и у овом времену - "Идеш ли, роде".

И ове године је на конкурс фестивала стигао велики број дјечијих радова и радова младих пјесника. Стручни жири са књижевницом Даром Секулић на челу донио је одлуку о најбољима.

- Велики број учесника на конкурсу нас обавезује да се и даље боримо за опстанак младих пјесничких потенцијала, због чега ћемо и ове године објавити резултате конкурса, али, нажалост, нећемо бити у могућности да наградимо најбоље - истиче Митрић.

Плакета - Благодарница, коју додјељују за допринос и развој писане ријечи пјесницима за дјецу у Републици Српској, ове године припала је Бори Капетановићу и Јови Чулићу.

- Надамо се да ћемо до сљедећег фестивала успјети да пронађемо начин за финансирање ове веома значајне манифестације како се она не би потпуно угасила - казао је Митрић.

Најбољи стихови

У категорији млади пјесник наградом "Луча Јабланова" награђен је Радован Синђелић из Богатића (Србија). Најбољу пјесму на тему "Идеш ли, роде", инспирисану епилогом приповијетке "Мећава" Петра Кочића написала је Милица Радовановић из Невесиња. Специјалну награду као најмлађи учесник конкурса добила је Анђела Перић, ученица првог разреда ОШ "Дража Марковића Рођа" из Малог Црнића (Србија).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана