Перформанс Посљедња вечера Фердинанда

Александра Рајковић
Перформанс Посљедња вечера Фердинанда

Бањалука - Међународна умјетничка колонија “Плива 2013” почиње са радом у четвртак, 25. јула, увече пригодним отварањем на извору Пливе, а у њеном раду учествују 13 ликовних умјетника и један композитор.

Сликари, вајари и њихови гости у недјељу, 28. јула, на дан објаве рата Аустроугарске Србији, перформансом “Посљедња вечера” обиљежиће 99. годишњицу избијања великог рата и означити почетак обиљежавања стогодишњице Сарајевског атентата.  

На вечери ће бити присутни аустроугарски престолонасљедник Франц Фердинанд, његова супруга Софија, атентатор Гаврило Принцип, а кроз перформанс  учеснике вечере водиће Иво Андрић, као младобосанац.

Како најављују организатори, на менију ове ноћи биће исто послужење какво је служено у част Франца Фердинанда на вечери 27. јуна на Илиyи код Сарајева, а пиће се исто вино - мостарска “жилавка” из подрума старих српских винара породице Јелачић из Мостара.

Селектор колоније, академик Миливоје Унковић, лично се побринуо за дизајн јеловника, винских етикета са ликовима Гаврила, Фердинанда и Софије.

Сви учесници и гости колоније носиће беyеве са натписом “Принцип је Принцип”.

Ово је први догађај у Републици Српској којим ће почети обиљежавање 100. годишњице Сарајевског атентата, а самостално га приређују организатори колоније и њихови пријатељи.

До 28. јула увече остаје тајна ко ће се појавити у улогама Фердинанда, Софије, Принципа и Андрића, али и како ће се тај историјски тренутак завршити.

На овогодишњој колонији учествују: Даница Масниковић,  Ранка Лучић-Јанковић, Катарина Ђорђевић, Јелена Милошевић-Јовановић, Мирјана Лучић, Ранка Марковић, Владимир Дуњић, Леон Патцхетт, Видоје Туцовић, Зоран Јовановић Добротин, Милош Ђорђевић, Никола Грулл, те Зоран Христић, композитор.

Селектор Миливоје Унковић каже да ће од 26. јула до 3. августа ликовни умјетници имати радни програм у континуитету.

Додаје да је 1. августа предвиђена посјета умјетника граду Бањалуци, гдје ће у Музеју савремене умјетности РС присуствовати отварању изложбе “Надежда Петровић: са обе стране објектива”.

Колонија “Плива 2013” завршава се 3. августа изложбом радова у архитектонском комплексу “Плива”.

Филм

- Учесници колоније у понедјељак, 29. јула, моћи ће да погледају документарне филмове првог српског продуцента Ђорђа Богдановића из 1913. године, а ово вече организовано је у сарадњи са Кинотеком Републике Српске - каже проф. Миливоје Унковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана