“Печат вароши сремскокарловачке” освојило шест пјесника из Србије и Српске

Илијана Божић
“Печат вароши сремскокарловачке” освојило шест пјесника из Србије и Српске

Бањалука - “Печат вароши сремскокарловачке”, коју традиционално додјељује “Бранково коло”, за најбоље пјесничке књиге на српском језику припала је Александри Мариловић, Ивани Миланков, Слободану Ристовићу, Анђелку Заблаћанском, Милени Северовић и Ненаду Кебари.

Ову одлуку донио је жири који је радио у саставу Андреј Јелић Мариоков, Јелена Алексић и Ненад Грујичић. У ужем избору за награду “Печат вароши сремскокарловачке” биле су и књиге Братислава Јевтовића, Тијане Саватовић, Александра Новаковића, Секуле Шарића, Милоша Пуђе и Новака Ђукића.

Александра Мариловић из Дервенте признање “Печат вароши сремскокарловачке” добила је за књигу духовне поезије “Ноћи дуге у прогонству” у издању “Арт принта” из Бањалуке.

- То је књига онтолошке преобразбе, жива метаморфоза жене у правцу духовне зрелости која надилази голе књижевне разлоге. Ту су песме свевидеће псалтирске снаге и лепоте, озарене духовности која је дата реткима. Поједини стихови и песме расцветавају се у незадржив исцелитељски плач и призив Господа - саопштио је жири.

Ивана Миланков, из Београда, награду “Бранковог кола” добила је за књигу поезије “У суседству кише” у издању Удружења независних писаца Србије.

- Награђена књига доноси поезију богате имагинације и стваралачке радости у симбиози свакодневног живота и суматраистички удаљених светова. Песникиња из сопствене женске егзистенције повезује доживљаје и догађаје са универзалним и вавилонско-космичким огледалима, са оним што у исти мах носи у себи и види у звездама - образложио је жири.

Слободан Ристовић признање је добио за дјело “Жижљевина” у издању Свесрпског отаџбинског сабора из Београда. По његовим књигама поезије снимљена су три филма.

- Слободан Ристовић је песник богате лексике и духовног блага из још неистражених рудника српскога језика и културе - казао је жири.

Анђелку Заблаћанском награда је припала за “Месечеве очи” у издању “АСогласа”, Зворник - УПС. Милена Северовић награђена је за књигу поезије “Даринкина дуња” у издању “Граматика” из Београда.

- Ова песникиња обнавља успомене на младолико школовање у аркадијској лепоти завичаја, али опева и историјску позорницу, драму и бол нанесен обичном човеку. Ширећи просторно-временску перспективу, не заборавља косовске витезове Ивана Косанчића и Милана Топлицу, као ни Гаврила Принципа и Саву Шумановића - навео је жири и додао да награђена књига припада реду оних рукописа које живот исписује и оставља у аманет.

Ненад Кебара из Фоче добио је признање “Бранковог кола” за дјело “О петељци се љушка све” у издању “Интелекта” из Ваљева.

- Песник тражи од читаоца да се врати Писму као “тресету слова”, цивилизацијском извору и духовном трагу иницијалног човековог зрења - закључио је жири.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана