"Печат вароши сремскокарловачке" дијеле четири пјесника

Миланка Митрић
"Печат вароши сремскокарловачке" дијеле четири пјесника

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - Признање "Бранковог кола", награда за најбоље пјесничке књиге на српском језику, ове године је равноправно додијељено четворици пјесника: Данилу Јокановићу, Милошу Јанковићу, Радмилу В. Радовановићу и Недељку Бабићу.

У ужем избору биле су и нове књиге поезије Радомира Уљаревића, Јагоде Кљаић, Милана Михајловића, Ане Ристовић, Драгана Бошковића, Јулије Капорњи и Катарине Пантовић.

 

Жири је радио у саставу: Ненад Грујичић, Јелена Алексић и Крстивоје Илић.

Недељко Бабић из Лукавица код Власенице награђен је за једанаесту књигу поезије под називом "Завичај". У дјелу су изабрани сонети и нови прилози у којима је, према ријечима жирија, пјесник предочио раскош и снагу српског језика.

- У књизи сабирног карактера, која носи име по Бабићевом првенцу - "Завичај", остварено је потпуно јединство форме и садржаја, звука и слике, раскошног римаријума и функционалне семантике до задивљујућих метричких и занатских изведби. Ова књига је својеврсни бедекер кроз еденски врт сонета, приручник за почетнике, али и за оне који су далеко одмакли у грађењу сонетне форме. Лексички богати, са учесталим кованицама које плене свежином, тематски разуђени, то су сонети у распону од завичајних и породичних мотива до призора из најновијег рата, где врхуне песме избегличке (прогнаничке) тематике, филмски узбудљиве, са снагом документарне потке, до песама универзалне провенијенције и животног смисла - навео је жири и додао да други дио књиге доноси безбројне вратоломије у реченицама и открива скривене ризнице и лавиринте матерњег језика.

Пјесник Данило Јокановић из Подгорице награђен је за десету књигу пјесама, насловљену са "Изабране". Збирка представља његове изабране пјесме из досадашњих девет збирки.

- Не стидећи се попут неких преучених песника, Данило Јокановић у први план, и у највећем броју, с разлогом истиче своју љубавну поезију непрестано дочаравајући прожимање женског и мушког принципа, и то - раздрљене кошуље, често и грлом у јагоде, витешки. У ствари, овде превладава слављење жене као јунакиње поезије од памтивека, жене као вечне и никад демистификоване богиње. Спрам ероса ову поезију насељава и танатос - мотиви смрти и нестајања, што је друга крупна, а вечита тема у опусу овога песника - назначио је жири и објаснио да се у збирци ради о вјеродостојном и дубоко проживљеном свијету који носи трагове угарака и боемског начина живота.

Трећи пјесник који је један од добитника "Печата вароши сремскокарловачке" је Милош Јанковић из Београда, чије дјело носи назив "Катреник" и сачињено је из двије стотине катрена (осам стотина стихова).

- Милош Јанковић насељава најразноврснијим темама и мотивима који су, у ствари, спектар његових досадашњих опсервација у поезији: свакодневица, друштвени амбијент, слабости и врлине човекове, рођење, живот и смрт, песникова позиција у савременом свету, песма као одбрана од малограђанштине, стих као надгробни епитаф - додаје жири.

"Тезејев јав", Радмила В. Радовановића из Билеће, назив је четврте награђене збирке пјесама, чији је аутор, како је жири нагласио, препознатљив, између осталог, и по честој употреби старогрчке и староримске митологије.

- У српском језику "јав" означава оглашавање, јављање, зов, мада ту реч проналазимо и у једном триптиху пансловенске митологије (нав - свет мрвих, јав - свет живих и прав - свет богова). Ово је једна од најбољих Радовановићевих књига која сублимише фантазмагоричне слике завичаја и детињства, лепезу зазиване љубави према младој жени "виолинског тијела" и митску амблематику коју призива и сазива лик из наслова књиге. Тезеј је један од највећих старогрчких јунака, одмах уз Херкула, онај који је уз помоћ Аријадниног клупка уништио Минотаура и побегао из замршеног лавиринта, ујединио државу Атину, а онда победио и чувене амазонке, учествовао у мисији аргонаута, у борби против кентаура и друго - објашњава жири и наглашава да Радовановић пјесничким "ја" претвара личну драму у нови митолошки контекст.

Награда "Печат вароши сремскокарловачке" за 2019. годину новим лауреатима свечано ће бити уручена 15. марта на "Пролећним Бранковим данима 2020" у Сремским Карловцима.

 

ДОБИТНИЦИ

Награду је 1967. године основао студентски лист "Индекс" у Новом Саду. Те године проглашено је осам лауреата: Рајко Петров-Ного, Бранко Бошњак, Радомир Мићуновић, Петко Војнић Пурчар, Карољ Јунг, Милорад Миленковић Шум, Тито Билопавловић и Звонимир Хусић.

Међу добитницима су и Раша Попов, Новица Тадић, Милош Комадина, Матија Бећковић, Дара Секулић, Крстивоје Илић, Драган Колунџија, Ранко Прерадовић, Стеван Тонтић, Ранко Рисојевић, Милан Ненадић, Ненад Грујичић, Ђорђо Сладоје, Боро Капетановић, Предраг Бјелошевић, Слободан Тишма, Анђелко Анушић, Јелена Алексић и Горан Лабудовић Шарло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана