“Печат вароши сремскокарловачке”: Четири лауреата дијеле признање

Срна
“Печат вароши сремскокарловачке”: Четири лауреата дијеле признање

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - Престижна награда “Бранковог кола”, једна од најстаријих у региону, “Печат вароши сремскокарловачке”, за најбоље пјесничке књиге на српском језику објављене између два уручења овог признања, равноправно је припала Јовици Ђурђићу за “Врх тишине” и “Лековита светлост”, Радомиру Стојановићу за “Наличје тишине”, Браниславу Зубовићу за “Тремор” и Душану Захаријевићу за “(Не)доглед”.

На завршној сједници 9. новембра ову одлуку једногласно је донио жири “Бранковог кола” у саставу Ненад Грујичић, Јелена Алексић и Крстивоје Илић.

“Од почетка бављења поезијом, Јовица Ђурђић истрајава у стваралачкој потреби да изрази истину душевности и тјелесности, лијепог као смисла живота. О изгону са Косова и Метохије, Радомир Стојановић пјева 'испод коже неба', у бујицама изњедрених мисли и емоција - 'да се докопа нове обале'“, навео је жири о добитницима.

Жири даље наводи да и трећи лауреат Бранислав Зубовић подједнако пјева у слободном и везаном стиху. И на крају Захаријевић као најмлађи лауреат овог признања у посљедњих четврт вијека својом појавом подсјећа на времена када су ово високо признање добијали пјесници његових година.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана