Павловић: Траг дивљачи је мјешавина трилера и породичне драме

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Гост нове епизоде видео серијала „Танјуг Рефлектор" био је филмски редитељ Ненад Павловић који нам је открио како је протекло снимање дебитантског филма „Траг дивљачи", рађеног на основу неколико различитих романа његовог оца, чувеног Живојина Павловића (1933-1998).

Снимање „Трага дивљачи" завршено је средином априла, а Павловић је рекао да су му годинама пријатељи и савременици његовог оца предлагали да узме и уради „нешто од Жике".

„Годинама сам имао отпор према томе, да нисам довољно сазрео и дорастао задатку. Напокон сам пре седам, осам година почео да пишем сценарио. То је био процес, да ја могу потпуно да обрадим теме којима се он бавио и да данашњој публици на неки модернији начин прикажем време у којем је живео и писао", рекао је Павловић.

Пишући сценарио за „Траг дивљачи", млађи Павловић се трудио да приближи савременој пубици теме и ликове, политичке конотације и историјске односе, који су постојали шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година.

Павловић је најприје сценарио дао на читање својој мајци Снежани Лукић Павловић која је „најбољи познавалац очевог рада и дјела".

„Она је са њим учествовала у писању, лекторисању и саветовању, прошла је кроз све фазе, што књижеевних, што филмских дела. Тако да је то била прва станица. Одмах затим је ту моја сестра (Милена Павловић) која је поред мене, а после мајке, најбољи интимни познавалац његовог дела. То су биле прве две особе којима сам се обраћао за подршку, помоћ и савет", истакао је Павловић.

Радећи као дугогодишњи кастинг директор, „Јужног ветра" и других филмова, Павловић је био започео сарадњу са старим пријатељем Милошем Аврамовићем, који је сада продуцент „Трага дивљачи".

„Сарадња са Милошем је била изузетно задовољство. Апсолутно смо стекли поверење у један у другог. Ситне замерке или несугласице које сарадници могу да имају смо апсолутно превазишли. То је већ сад пријатељство за цео живот", истакао је Павловић. Искуство кастинг директора донело је Павловићу „феноменално познавање глумаца", не само у Београду, већ и широм Србије, у малим местима и по аматерским позориштима, премда истиче да сада презире кастинге, јер је морао да води и до 20 истих телефонских разговора са разним људима сваки дан, што је за њега била „Зона сумрака или Дан мрмота".

Филм „Траг дивљачи" је по жанру мјешавина трилера и породичне драме, у историјским конотацијама Југославије 1979. године, како истиче Павловић „пред Титову смрт, пред почетак распадања које је почело и трајало 10 година".  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана