Павле Вуисић у рукама Вере Чукић

Мирна Пијетловић
Павле Вуисић у рукама Вере Чукић

Ниш - Свечаним уручењем кључева предсједнику жирија овогодишњих Филмских сусрета Ђурђији Цветић, као и награде "Павле Вуисић" глумици Вери Чукић, званично је отворен 48. фестивал глумачких остварења у Нишу.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић рекао је да је Ниш једини град на свијету који своје капије отвара и предаје град глумцима.
- Ниш је ваш град - поручио је Перишић и рекао да никакво материјално сиромаштво не може да осиромаши наш дух. Ђурђија Цветић је рекла да ће са радошћу и достојанством чувати кључ града и поручила да је Ниш град у којем се глумци осјећају највољенијим.

Уручујући награду "Павле Вуисић" Вери Чукић, предсједник Удружења филмских глумаца Владан Живковић рекао је да је она "српска Софија Лорен", а затим је, послије његовог обраћања, услиједио дуг аплауз упућен лауреату.

Добитница награде рекла је да је Павла Вуисића упознала када је имала 15 година, на снимању филма "Кроз грање небо".

- Лепо је када вам људи на неки начин кажу хвала за оно што сте им пружили свим својим бићем. Чин стварања је оно што је најважније, то је оно због чега се бавим овим послом - рекла је Чукићева, којој је на Филмским сусретима уручена награда "Павле Вуисић" за укупан допринос умјетности глуме у домаћем играном филму, коју додјељује Удружење филмских радника Србије. Захвалила је колегама и публици ријечима: "Ви сте ме више од пола века храбрили и пружали шансе."

- Чин стварања је тренутак када играм, када сам на сцени, кад снимам, то је тренутак када као глумац живим пуним животом - рекла је она.

Говорећи о томе које би ликове хтјела да игра, а које још није остварила, Чукићева је рекла да би жељела да игра сваки лик који је животан, који јој пружа да и сама донесе неки живот.

Младим колегама, на почетку својих каријера, поручила је да буду оно што јесу - аутентични, да слиједе своја запажања, своју мисао, своја хтијења, да прате себе.

Свечана церемонија отварања и додјеле престижног признања које носи име легендарног Павла Вуисића завршена је ватрометом на љетњој позорници у Нишкој тврђави, гдје се по 48. пут одржавају Филмски сусрети, најстарији фестивал, послије пулског, на балканским просторима.

За најуспјешнија глумачка остварења у суботу, 31. августа, биће додијељене награде: Гран при "Наиса" (уз 200.000 динара), "Цар Константин" и "Царица Теодора" (по 150.000), награде за изузетну мушку и женску улогу (по 100.000), за епизоде и најбољег дебитанта (по 80.000 динара).

Нишка публика ће моћи да види и два филма ван конкуренције - документарно-играни "Пут ружама посут", о принцези Оливери, кћерки кнеза Лазара и кнегиње Милице и "Поноћна молитва" о Боју на Чегру.

Такмичарски програм

Прве вечери приказана су два филма у такмичарској конкуренцији и то "Кад сване дан" Горана Паскаљевића и "Мамарош" Момчила Мрдаковића. За награде конкуришу и глумци из филмова "Кругови", "Скидање", "Одумирање", "Вир", "Фалсификатор", "Љубав долази касније", "Где је Нађа", "Лед", "Артиљеро" и "Држава".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана